Procesul de arbitraj pentru proiectul Roşia Montană începe la Washington. Gabriel Resources solicită daune de peste 1 miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura de arbitraj de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington privind investiţia de la Roşia Montană va începe în 12 august 2016. Gabriel Resources, iniţiatorul proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, cere despăgubiri de peste 1 miliard de dolari statului român pentru blocarea proiectului.

Potrivit companiei, tribunalul din cadrul ICSID care va arbitra disputa dintre Gabriel Resources şi statul român a fost constituit pe 21 iunie, iar primul termen în proces, la care vor participa părţile implicate, a fost programat pentru 12 august. Completul de arbitraj este compus din trei arbitri: Teresa Cheng (China, preşedinte), numită de către secretarul general al ICSID, Horacio Grigera (Argentina), numit de către compania minieră şi Zachary Douglas (Australia), numit de către statul român.

Pe 21 iulie 2015, Gabriel Resources anunţa că a reclamat statul român la ICSID, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie. Reclamaţia a fost făcută după ce, în ianuarie 2015, compania a emis o notificare de litigiu preşedintelui, premierului şi Guvernului României, invitând autorităţile române să discute găsirea unei soluţii amiabile, la care nu a primit nici un răspuns.

„Prin acţiunile şi inacţiunile sale, România a blocat şi a împiedicat implementarea proiectului, cu încălcarea drepturilor investitorilor şi fără justă compensaţie, privând efectiv Gabriel Resources de valoarea investiţiilor sale. Tratamentul aplicat de România Gabriel Resources şi investiţiilor sale încalcă obligaţiile prevăzute de tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, provocând pierderi semnificative Gabriel Resources. În cererea sa de arbitraj, Gabriel Resources solicită compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecinţă a violării de către România a acestor tratate”, se arăta într-un comunicat al Gabriel Resources de la acea dată, în care se preciza că Gabriel Resources a investit în total peste 700 milioane dolari în proiectul de la Roşia Montană. Reprezentanţii companiei susţin în continuare că sunt deschişi pentru găsirea unei soluţii amiabile cu statul român pentru rezolvarea diferendului.

Compania minieră a solicitat acces la o serie de documente clasificate sau confidenţiale ale statului român. În plus, Gabriel Resources contestă o decizie recentă a ANAF prin care Fiscul somează RMGC să plătească 27 milioane lei, reprezentând rambursări de TVA către companie pentru achiziţii de servicii de PR, publicitate, promovare şi consultanţă pe care ANAF le consideră nelegitime.

Citiţi şi:

Roşia Montană, sit istoric de categoria A. Harta cu zona de protecţie de 2 km de la limita intravilanului

 

Lovitura finală pentru RMGC: localitatea Roşia Montană, declarată sit istoric de categorie A pe o rază de 2 kilometri

Decizii drastice pentru proiectul Roşia Montană: RMGC renunţă la litigii în justiţie şi îşi reduce capitalul social cu 27 milioane de euro

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite