
Prinţul Charles al Marii Britanii a ajuns sâmbătă, 3 iunie, pentru o scurtă vizită în oraşul Teiuş din judeţul Alba. Alteţa Sa a făcut un mic popas la la Biserica greco-catolică din oraş, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a.


Biserica greco-catolică din Teiuş este cea mai veche ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuş, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuş a familiei nobiliare Raţiu. Edificiul din oraşul Teiuş este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuş este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soţia sa domniţa Zamfira şi Mihail Rácz.
Biserica veche din Teiuş este o construcţie în stil bazilical, alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară, prevăzută la extremităţile de apus şi de răsărit cu un turn clopotniţă şi o absidă semicirculară fără decroş, care constituie altarul. Transformările făcute în timp bisericii se reflectă în structura construcţiei. În forma iniţială biserica a avut o navă dreptunghiulară (12×7 m) la exterior, un turn clopotniţă adosat faţadei vestice (4×4 m) la exterior şi o absidă decroşată (specifică stilului bizantin/ortodox) a cărei planimetrie este necunoscută. Partea veche, turnul clopotniţă şi naosul original sunt construite din piatră, în timp ce a doua travee care a prelungit naosul prin dărâmarea primei abside şi altarul actual, sunt executate din piatră şi cărămidă. Naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică de cărămidă, iar la exterior, zidurile sunt sprijinite pe fiecare latură de câte patru contraforturi, potrivit wikipedia.org.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: