Primarul PSD din Alba care şi-a angajat soţia la primărie, trimis în judecată pentru conflict de interese

Primarul PSD din Alba care şi-a angajat soţia la primărie, trimis în judecată pentru conflict de interese

Primarul din Lupşa, Dănuţ Vasile Bârzan

Primarul comunei Lupşa din judeţul Alba, Dănuţ Vasile Bârzan (PSD), a fost trimis în judecată pentru conflict de interese. Primarul din Apuseni este acuzat că şi-a angajat soţia la primărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul a fost înregistrat la judecătoria Câmpeni în 15 februarie 2017. Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate în noiembrie 2015.
 
Agenţia Naţională de Integritate a constatat  existenţa unui conflict de interese de natură administrativă şi penală în cazul primarului comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan (PSD). Potrivit unui comunicat de presă, ”în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.
 
Potrivit acestei legi ”primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.
 
Potrivit ANI, anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Dănuţ Vasile Bârzan a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia acestuia a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, până în noiembrie 2015, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei. Potrivit Codului Penal, conflictul de interese se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
 
Agenţia Naţională de Integritate a constatat la momentul respectiv şi starea de incompatibilitate a primarului din comuna Lupşa. Dănuţ Vasile Bârzan a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, dar a pierdut procesul. ”Respinge, ca nefondată, acţiunea formulată de reclamantul Bârzan Dănuţ - Vasile, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate, cu sediul în Bucureşti, B-dul Lascăr Catargiu, nr.15, sector 1”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel, din martie 2016. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia a fost contestată de primar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde, încă, nu a fost stabilit un termen de judecata.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: