Primarul „pe viaţă“ din Alba Iulia. Mircea Hava conduce instituţia de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie

Primarul „pe viaţă“ din Alba Iulia. Mircea Hava conduce instituţia de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie

Primarul Mircea Hava

Mircea Hava poate fi considerat, fără îndoială, ca făcând parte din categoria ”primarilor pe viaţă”. Conduce administraţia locală de 20 de ani, din 1996, şi nu are niciun rival în alegerile locale din 5 iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hava împlineşte în luna decembrie vârsta de 60 de ani. Cel mai probabil va ieşi la pensie de pe funcţia de primar în Alba Iulia. Mircea Hava conduce destinele oraşului din 1996, când a candidat din partea fostului Partid Democrat. În 2016 a devenit preşedintele judeţean al noului PNL şi candidează din partea acestui partid la postul de primar, fiind creditat cu cele mai mari şanse dintre cei şapte candidaţi.

Hava este în Primăria Alba Iulia din 1992, dar timp de patru ani a fost viceprimar. Nici măcar procurorii DNA nu au reuşit să oprească supremaţia de 20 de ani a acestuia, în Alba Iulia şi în judeţul Alba. A fost scos de sub urmărire penală într-un dosar penal în care era acuzat că a acordat subvenţii ilegale societăţii de transport public din oraş.

Primarul din Alba Iulia este de profesie inginer chimist. Înainte de a intra în politică şi administraţie a lucrat la fabricile de produse sodice din Govora, respectiv cea de produse refractare din Alba Iulia. În CV-ul său este trecut şi un ”merit profesional” în acest domeniu, respectiv un brevet de invenţie obţinut în 1994 pentru elaborarea unui ”Procedeu de fabricare a unor şamote aluminoase şi superaluminoase”.

Potrivit unei analize realizate de Banca Mondială, Alba Iulia ocupă locul întâi în rândul capitalelor de judeţ din România în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri UE pe cap de locuitor. Deşi este un oraş de dimensiuni relativ reduse, având o populaţie de aproximativ 68.000 de locuitori, a reuşit să absoarbă sau să utilizeze 150 de milioane de euro în fonduri europene. Jumătate din această sumă a fost cheltuită pentru modernizarea şi restaurarea Cetăţii Alba Carolina, care a devenit o atracţie turistică internaţională. 

Citiţi şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: