Primăria Sebeş susţine că a respectat legea atunci când a avizat fabrica de formaldehidă de la Kronospan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţii la protest au mărşăluit pe străzile Sebeşului
Participanţii la protest au mărşăluit pe străzile Sebeşului

Primăria Sebeş respinge acuzaţiile aduse de locuitori ai municipiului, participanţi la protestul de duminică, 11 ianuarie 2015, împotriva poluării de la fabrica Kronospan. Primarul Alexandru Dăncilă susţine că instituţia a respectat legea atunci când s-a eliberat autorizaţia de construcţie pentru fabrica de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an.

În timpul marşuli de protest la care au participat circa 2.000 de persoane, locuitori ai oraşului au lansat acuzaţii şi la adresa administraţiei locale, care a avizat derularea investiţiilor pe care ei le consideră poluatoare, pe platforma Kronospan. Primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă, afirmă că, dacă nu ar fi eliberat autorizaţia de construire, atât el cât şi funcţionarii publici puteau răspunde penal.

”În urma manifestărilor de protest, care au avut loc duminică în Sebeş, vrem să precizăm, din nou, că Primăria Sebeş a respectat legea, în totalitate. În conformitate cu Legea 50/1991, prin care s-a solicitat certificatul de urbanism pentru construirea instalaţie de formaldehida, sută la sută, capacitate 60.000 de tone/an, Primăria Sebeş a solicitat elaborarea unei documentaţii PUD care a fost aprobata prin HCL 384/2009. Ca urmare a aprobării Documentaţiei PUD, SC Kronochem SRL a depus cererea nr 37961/2012, pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire, instalaţie de formaldehida suta la suta, capacitate 60.000 de tone pe an. La documentaţia depusa au fost anexate acordurile si notificările de la: APM (1720/2012), DSP (337/2011) si (323/2011), ISU (11140/2013), DSP (10570/2013), întrucât SC Kronochem SRL a depus toate documentele solicitate (conform legii), Primăria Sebeş a eliberat Autorizaţia de Construire nr 50/2013. Menţionăm ca neeliberarea autorizaţiei de construire, în condiţiile în care erau depuse toate piesele scrise si desenate la documentaţie, ar fi dus la nerespectarea legii şi conform Noului Cod Penal, Art 297, atât primarul cât şi funcţionarii publici ar fi fost pasibili de o pedeapsa de pana la 7 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu”, se afirmă într-un comunicat de presă al Primăriei.

Protestele vor continua

De cealaltă parte, organizatorii protestului de duminică anunţă continuarea manifestărilor şi în perioada următoare. ”Cetăţenii solicită Guvernului României să doteze Garda Naţională de Mediu Alba cu o aparatură omologată şi abilitată în vederea monitorizării agenţilor economici cu un potenţial grad de poluare. (…) În România se produce formaldehidă în  3 locaţii în momentul de faţă: Victoria, Sebeş şi Rădăuţi. Dintre aceste fabrici, doar cea din Sebeş se mai situează în intravilanul oraşului. Numeroşi locuitori ai oraşului, în special cei din cartierele din imediata vecinătate a uzinei, acuză înrăutăţirea stării de sănătate şi se remarcă o creştere a numărului de cazuri de cancer şi afecţiuni ale aparatului respirator. Formaldehida este clasificată de legislaţia europeană ca substanţă cancerigenă (regulamentul 605/2014). Participanţii au anunţat ca vor veni în fiecare duminică până când le vor fi ascultate cererile”, se susţine în comunicatul asociaţiei PrimaNatura.

FOTO VIDEO Protest faţă de Kronospan la Sebeş. 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă

Marş de protest la Sebeş împotriva poluării şi construirii unei instalaţii de formaldehidă pe platforma Kronospan

Kronospan Sebeş a început construirea instalaţiei de formaldehidă de 60.000 de tone pe an, investiţie contestată la nivel local

Primarul Sebeşului despre noua fabrică de formaldehidă de la Kronospan: ”Moral am un semn de întrebare”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite