Primăria Sebeş a pierdut prima etapă a procesului cu Curtea de Conturi. Prejudiciul de aproape 1,5 milioane de lei, validat de instanţă

Primăria Sebeş a pierdut prima etapă a procesului cu Curtea de Conturi. Prejudiciul de aproape 1,5 milioane de lei, validat de instanţă

Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de lei la Primăria Sebeş

Primăria Sebeş a pierdut prima etapă a procesului prin care a contestat raportul Curţii de Conturi care arată diminuarea în mod nejustificat a disponibilităţilor băneşti ale administraţiei locale cu suma de aproape 1,5 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost pronunţată la Tribunalul Alba în 9 februarie 20187 şi poate fi contestată la Curtea de Apel. Raportul Curţii de Conturi care arată, printre altele, diminuarea în mod nejustificat a disponibilităţilor băneşti ale administraţiei locale cu suma de 1.266.518,77 lei, prin poprirea pe conturi, în condiţiile în care plata nu s-a concretizat în preluarea efectivă a construcţiilor din parcul Arini, de la societatea Nichi Ardeal SRL. 
 
Reprezentanţii Primăriei Sebeş au precizat îţiunea depusă la instanţa de judecată că nu se poate constata o abatere de la legalitate în privinţa nepreluării bunurilor, ”în condiţiile în care prin hotărâre judecătorească s-a stabilit cu putere de lucru judecat că există o justificare serioasă si legitimă neutru nepreluarea bunurilor, situaţia dintre părţi fiind în continuare litigioasă”. Cu alte cuvinte, ar exista în continuare dispute în justiţie între Primăria Sebeş şi societatea comercială reprezentată de lichidator. Reprezentanţii instituţiei au mai susţinut că prin dispoziţie a primarului municipiului Sebeş a fost constituită Comisia de preluare a imobilelor care au făcut obiectul sentinţei civile din anul 2014, ”comisie ce a preluat doar terenurile libere, neafectate de construcţii şi a constatat că imobilele care trebuiau preluate sunt deteriorate substanţial, drept pentru care nu au procedat la preluarea acestora”.
 
De asemenea, printr-o altă dispoziţie a primarului a fost constituită comisia care urma să preia construcţiile şi terenul în suprafaţă de 8.585 mp. ”În data de 18.12.2015 comisia nu a fost de acord cu preluarea imobilelor întrucât acestea au suferit deteriorări, nu a fost radiată ipoteca constituită asupra acestora în favoarea BRD GSG, nu s-au predat cărţile tehnice ale construcţiilor si datele tehnice ale acestora. Având în vedere că deteriorarea imobilelor s-a produs ca urmarea faptului că nu s-au luat măsuri de către administratorul special şi cel judiciar pentru paza şi conservarea imobilelor asupra bunurilor care au făcut obiectul sentinţei şi asupra cărora SC Nichi Ardeal SRL avea un drept de retenţie, am formulat o plângere penală împotriva acestora şi am formulat o acţiune în stabilirea prejudiciului, acţiune care se află pe rolul Tribunalului Alba”, au mai susţinut reprezentanţii Primăriei, potrivit motivării deciziei Tribunalului din 6 februarie 2018. 
 
Cu privire la dreptul de ipotecă al băncii, există, de asemenea, un proces în derulare aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, etapele anterioare fiind câştigate de Primăria Sebeş la instanţele din Alba. Instanţa de la Tribunalul Alba a considerat că, independent de toate acţiunile Primăriei Sebeş, trebuiau iniţiate demersurile pentru preluarea clădirilor.
 
”Într-adevăr reclamantul a sesizat instanţa de judecată pentru a se constata deteriorările suferite de construcţii (anexă teren de sport, terenuri de sport, platforme şi alei din pavaj de beton, racord canalizare şi racord alimentare cu apă), formându-se dosarul nr. al Tribunalului Alba, dar acest aspect nu îl îndreptăţea pe reclamant să nu preia bunurile mai sus amintite. (…) Preluarea bunurilor nu putea afecta poziţia procesuală a reclamantului în litigiul având ca obiect reapararea daunelor produse bunurilor mai sus menţionate. Dimpotrivă, preluarea acestor bunuri împiedica o degradare şi mai avansată a acestora, iar pe de altă parte erau respectate şi dispoziţiile art. 23 alin. 2 lit. h din Legea nr. 273/2006”, se mai susţine în motivarea hotărârii instanţei de judecată. 
 
Administraţia locală a pierdut şi capătul de cerere cu privire la majorarea nejustificată a cheltuielilor UATM Sebeş, în perioada 2015-2016, cu suma de 225.000 lei, prin neverificarea modului de utilizare a contribuţiei financiare achitată sub formă de cotizaţie, Asociaţiei Handbal Club Alba Sebeş, ceea ce a determinat efectuarea de plăţi nejustificate de către Asociaţie, prejudiciind astfel bugetul local.
 
 
citeste totul despre: