Primăria Ocna Mureş vrea să cumpere terenul de fotbal de la Upsom. Stadionul construit în 1936 are cea mai veche nocturnă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Ocna Mureş vrea să cumpere stadionul de fotbal din oraş aflat în proprietatea combinatului GHCL Upsom SA. Societatea este în faliment, iar activele sunt vândute prin negociere directă. Primăria a transmis lichidatorului o scrisoare de intenţie.

Demersul oficial a fost aprobat în şedinţa Consiliului local desfăşurată miercuri, 9 ianuarie 2013. Scrisoarea de intenţie va fi transmisă lichidatorului judiciar al fostei platforme Upsom, Casa de Insolvenţă Transilvania din Cluj-Napoca. Primăria Ocna Mureş susţine în scrisoare că oferă pentru stadion suma de 35.000 euro plus TVA.

„Stadionul Soda merită să fie restituit comunităţii din oraşul Ocna Mureş. Este o emblemă a oraşului care trebuie repusă pe picioare”, a declarat primarul Silviu Vinţeler. La licitaţiile eşuate organizate în 2012, lichidatorul a solicitat pentru stadion suma de 95.000 de euro plus TVA. 

Primul stadion cu nocturnă din România

Stadionul din Ocna Mureş a fost ridcat în secolul trecut peste râul Mureş, chiar în faţa uzinelor de sodă din oraş. Arena a prins contur în micuţul orăşel din Transilvania din dorinţa baronului belgian Solvay, care a vrut ca inginerii şi muncitorii săi să aibă unde se relaxa la o partidă de fotbal, după o zi de muncă în uzină. Aşa a prins contur arena care avea să intre în istorie ca prima cu nocturnă din România.

La Arhivele Naţionale Alba se păstrează o serie de documente care fac referie la etapele de ridicare a stadionului, printre care şi autorizaţia pentru construcţia tribunei arenei, datată 7 noiembrie 1936. Luminile nocturnei de pe stadionul din Ocna Mureş au fost aprine pe pe 30 august 1936, chiar de baronul Solvay. Protagoniste în partida inaugurală au fost echipa locală „Solvay”, înfinţată în 1933, şi  formaţia braşoveană „I.A.R.”. Gazdele au pierdut cu scorul de  2-4. 

În perioada dintre cele două războaie mondiale, stadionul ridicat de baronul Solvay a fost locul în care se antrena chiar lotul echipei naţionale de fotbal a României. Un lucru ce merită evidenţiat este cel legat e faptul că patru dintre jucătorii naţionalei jucau sub culorile clubului din Ocna Mureş. Stadionul „Solvay“ pe care răsuna în perioada interbelică îndemnul galeriei „Hai Soda dragăăăă!“ este acum doar o umbră a gloriei de altădată. Aici, printre peticele de pământ sterp se antrenează doar tinerii care joacă în echipa de fotbal locală, de Liga a IV-a.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite