Primăria Alba Iulia vrea să recupereze 1 milion de euro de societatea care a furnizat energie termică şi apă caldă în municipiu

Primăria Alba Iulia vrea să recupereze 1 milion de euro de societatea care a furnizat energie termică şi apă caldă în municipiu

Primăria Alba Iulia a dat în judecată firma care a furnizat agent termic în sistem centralizat în muncipiu, Veolia Energie Romania SA (fosta Dalkia România SA) pentru recuperarea unei sume de circa 4,7 milioane de lei (1 milion de euro).

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin acţiunea în contencios administrativ înregistrată pe rolul Tribunalului Alba, administraţia locală a solicita ca prin hotărârea judecătorească să se dispună: obligarea firmei private la restituirea sumei de 4.056.886,68 lei reprezentând sume încasate în baza unor clauze contractuale nule; a sumei de 650,670.58 lei, reprezentând dobânda legală aferentaă sumei de mai sus, calculată pe perioada 10 iulie 2016 - 1 martie 2018; a dobânzii legale aferente sumei principale până la achitarea integrală a acesteia, respectiv obligarea la plata cheltuielilor de judecată.
 
Tribunalul Alba a decis, însă, că nu este competent să judece speţa şi a hotărât să decline competenţa de soluţionare în favoarea Tribunalului Bucureşti, localitate unde ăşi are sediul social firma acţionată în judecată. ”În baza unor clauze contractuale, în perioada 30 iunie 2008 - 1 octombrie 2010, Veolia (fosta Dalkia) a emis către UAT Municipiul Alba Iulia mai multe facturi despre care a susţinut ca reprezintă contravaloarea unor servicii indicate în Anexa nr. 2 la acordul contractual aplicabil. UAT Municipiul Alba Iulia a contestat şi nu a executat pretinsele obligaţii de plată, motiv pentru care a fost executat silit de către pretinsa creditoare. Ulterior, prin hotarare irevocabilă, s-a constatat nulitatea absolută a clauzelor şi anexei contractuale în baza carora au fost emise facturile şi au fost pretinse plăţile, statuându-se jurisdicţional că pretinsele obligaţii de plată au fost «ab initio» ilicite. Ca umare, se impune obligarea Veolia la restituire sumelor pretinse şi încasate în baza clauzelor contractuale nule dar şi a dobânzii legale aferente acestor sume”, se precizeză în acţiunea înaintată în instanţă.
 
Între Primăria Alba Iulia au existat şi există în continuare acţiuni civile în instanţele de judecată cu privire la contractul existent în trecut între cele două părţi. Primăria a renunţat la contractul cu Dalkia în 2011, după o perioadă de 15 ani. Din cele 31 de centrale termice pe care firma privată le avea în exploatare în 1996 şi care alimentau 16.640 de apartamente şi 457 de agenţi economici, la momentul renunţării, în 2011, mai erauutilizate doar două centrale care furnziau căldură şi apă caldă pentru un număr mic de utilizatori. În ultima iarnă au beneficiat de serviciile societăţii doar Tribunalul Alba şi 55 de apartamente din blocul 280.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările