Primăria Alba Iulia solicită în justiţie daune de la un furnizor de gaze naturale după denunţarea unui contract de aproape 2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia se judecă în instanţa civilă cu compania furnizoare de gaze naturale Engie Romania, de la care vrea să obţină daune financiare de peste 120.000 de lei.

Este vorba despre bani reprezentând ”echivalentul prejudiciului produs ca urmare a modificărilor preţului de furnizare a gazului, cauzat din neexecutarea fără justificare şi culpabilă a obligaţiilor contractuale”.

Primăria a cumpărat în 2017, prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, de la compania privată, o cantitate de gaze naturale de 17.433,14 MWh la preţul de 113,71 lei/mwh. Valoarea contractului a fost de aproape 2 milioane de lei. Contarctul de furnziare a fost încheiat în luna iunie 2017, iar în luna octombrie, compania furnizoare a comunicat o notificare către Primărie prin care anunţa că nu mai poate menţine preţul iniţial la care s-au obligat în urma încheierii contractului ca urmare a unor noi decizii luate la nivelul Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Valoarea daunelor solicitate de Primărie se ridică la o sumă de aproape 90.000 de lei, plus accize şi TVA. În total, suma depăşeşte 120.000 de lei

”În cursul desfăşurării contractului, furnizorul de gaze naturale a notificat reclamantul Municipiul Alba Iulia cu privire la intenţia de a modifica preţul de furnizare, respectiv preţul se va completa cu ponderea aferentă gazului de înmagazinare din perioada de iarnă. În concret, rezulta că, preţul gazelor naturale furnizate s-ar fi modificat de la 113,71 lei/MWh la 128,13 lei/MWh pentru perioada 01.12.2017 – 31.03.2018 şi 118,63 lei/ MWh după data de 31.03.2018. În adresa în discuţie, s-a susţinut că, după publicarea Deciziei ANRE nr. 1275/29.08.2017 şi a Ordinului ANRE nr. 74/2017, nu se mai poate menţine preţul iniţial contactat. Şi că, în cazul în care Municipiul Alba Iulia nu acceptă noile preţuri, Notificarea constituie preaviz de denunţare unilaterală a contractului, începând cu data de 1 decembrie 2017”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

Primăria a respins noile preţuri şi a ales să participe la o nouă şedinţă de tranzacţionare organizată de Bursa Română de Mărfuri. Cel mai bun preţ ofertat în 7 noiembrie 2017 a fost de 120,65 lei/MWh, oferit de E.ON Energie Romania S.A. si a fost acceptat, iar şedinţa de tranzacţionare s-a încheiat cu adjudecarea de către Primăriei a unei cantitităţi de gaze naturale de 19.251,2 Mwh. Reprezentantul Primăriei a solicitat admiterea acţiunii şi obligarea pârâtei la plata daunelor-interese în valoare de 89.661,84 lei la care se adaugă valoarea accizei şi TVA, ”reprezentând echivalentul prejudiciului produs ca urmare a modificărilor preţului de furnizare a gazului, cauzat din neexecutarea fără justificare şi culpabilă a obligaţiilor contractuale”. 

De cealaltă parte, compania furnizoare de gaze naturale a precizat că a respectat clauzele contractuale. ”După semnarea contractului s-au adoptat două acte normative, respectiv Decizia ANRE nr. 1275/29.08.2017 şi Ordinul ANRE nr. 74/2017. Sub un prim aspect, decizia prevede obligativitatea titularilor de licenţe de asigurare a acestor rezerve subterane. A existat un blocaj la sfârşitul verii anului 2017 pentru care autorităţile române au fost nevoite să adopte această hotărâre. Decizii ANRE a apărut foarte târziu, abia în 29.08.2017, fiind o circumstanţă care nu putea să fie prevăzută. În contractul semnat între părţi se prevede foarte clar că în momentul în care se modifică tarifele asumate de către cumpărător, contractul se modifică de drept. S-a dat posibilitatea reclamantului, prin notificarea transmisă, de a accepta această modificare de preţ ca urmare a reglementărilor normative sau de a rezilia acest contract, apreciind notificarea ca fiind o notificare de reziliere a contractului în condiţiile în care nu se acceptă preţul. Nu pot fi întrunite condiţiile răspunderii civile contractuale întrucât nu există nici o faptă ilicită, nu există nici un prejudiciu şi nu poate fi dovedită o legătură de cauzalitate”, au precizat reprezentanţii Engie Romania, potrivit motivării deciziei de la Tribunalul Alba.

În final, acţiunea Primăriei Alba Iulia a fost respinsă. ”Instanţa a constat că pârâta nu s-a aflat în culpă pentru că nu a furnizat reclamantului gaze la preţul convenit iniţial. Astfel, la data încheierii contractului, părţile au agreat ca preţul de livrare va rămâne ferm şi nerevizuibil pe toata perioada de derulare a contractului, sub rezerva modificărilor care ar putea să apară ca urmare modificărilor actelor normative şi reglementarilor incidente. În cauză a intervenit o modificare a circumstanţelor iniţiale ale contractului, care o îndreptăţea pe pârâtă să ceară noul preţ”, este concluzia la care a ajuns Tribunalul Alba, prin decizia pronunţată în septembrie 2018. Aceasta a fost contestată, iar dosarul a fost înaintat la Curtea de Apel, unde urmează să se pronunţe o hotărâre definitivă.

Citiţi şi:

 

Vinul din pocalul lui Mihai Viteazul. Aroma care l-a cucerit pe marele domnitor cât timp a locuit la Alba Iulia

 

Augustin Lazăr afirmă că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare. Ce spune procurorul general despre dosarul „10 august”

 

Arhiepiscopia Romano-Catolică nu se lasă. Dosarul prin care cere retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia a ajuns la ÎCCJ

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite