Primăria Alba Iulia plăteşte aproape 140.000 de euro pentru exproprierea unui spaţiu comercial subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia va plăti 137.710 de euro, fără TVA, pentru exproprierea unui spaţiu comercial aflat într-un pasaj subteran care ar urma să fie redeschis circulaţiei pietonilor.

Pasajul va fi expropriat şi redat circulaţiei pietonale, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să aştepte la semafor pentru a trece de pe Bulevardul Transilvaniei în parc sau invers.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Alba Iulia din 28 august se află un proiect de hotărâre care ”privind aprobarea declanşării procedurii de expropriere a imobilului Pasaj subteran Bulevardul 1 Decembrie 1918, situat pe amplasamentul obiectivului <Realizare Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia 1918 – 2018>”.

Astfel, consilierii locali vor supune la vot declanşarea procedurii de expropriere a pasajului, în care mai mulţi ani a funcţionat şi un salon de biliard. ”În vederea achiziţionării pasajului s-a întocmit, de către evaluator autorizat, raportul de specialitate al proprietăţii imobiliare prin care se stabileşte valoarea de piaţă estimată la 641.110 lei, respectiv 137.710 euro. Preţul nu conţine TVA”, se arată în proiect. Proprietarii spaţiului au solicitat Primăriei suma de 667.000 de euro pentru a părăsi pasajul, ceea ce induce ideea că în final va exista şi un proces civil între cele două părţi.

După ce va fi expropriat, se vor reface în totalitate finisajele pasajului, atât cele interioare şi exterioare, se propune ca nivelul de iluminare să fie ridicat pentru a spori siguranţa şi atractivitatea şi vor fi create două WC-uri publice,

Imagine indisponibilă

pentru femei şi bărbaţi. La începutul anului, primarul Mircea Hava a anunţat, în premieră, în cadrul unei conferinţe de presă, că pasajul va fi răscumpărat.

”O să răscumpărăm pasajul din Cetate. Dacă nu o să ne înţelegem la preţ, vom expropria. Legea ne dă voie, este o cale de acces, ca să deschiem această circulaţie pe acolo pentru că pe acolo trebuia să fie făcută. Ce s-a întâmplat imediat după 1990 sunt alte lucruri. Vom răscumpăra, există un preţ cu care s-a vândut acum 20 de ani, dar nu asta este marea problemă. Vom face o cale de acces, ştiţi că acolo erau grupuri sociale, le vom repara şi le facem aşa cum trebuie să arate”, afirmase Mircea Hava. La ora actuală pasajul este proprietate a SC Comimpex Montana SRL Alba Iulia.

Răscumpărarea pasajului face parte din proiectul privind reabilitarea parcului Unirii, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei. Pe lângă acest monument din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, va fi realizat şi un pod, care a primit numele de ”Podul Marii Uniri”. Podul va fi construit din metal, partea de promenadă din lemn, iar balustradele acestuia vor fi din sticlă.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari. În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei. La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.

Citiţi şi:

 

FOTO Prelucrarea cânepei, o tradiţie reluată într-un sat din Alba. Drumul lung şi anevoios de la plantă la firul pentru pânză

 

Ce interdicţii au şoferii începători în primul an de condus pe drumurile publice. Cu ce viteză pot circula

 

Scandal între PSD şi ALDE în Alba. Cazul unui viceprimar schimbat din funcţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite