Prima sentinţă în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpaţi condamnaţi la 70 de ani de închisoare la Alba Iulia

Prima sentinţă în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpaţi condamnaţi la 70 de ani de închisoare la Alba Iulia

O parte dintre inculpaţi la momentul arestării preventive în 2011

Mega-dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri” judecat la Tribunalul Alba din 2011 a ajuns în faza primei decizii a justiţiei. Instanţa a condamnat vineri, 9 octombrie 2015, 15 inculpaţi la un total de 70 de ani de închisoare, majoritatea pentru constutuire grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj. Printre cei condamnaţi se află şi interlopul Raul Rus, zis Pricu, căutat de cinci ani cu mandat internaţional de arestare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pricu a primit 5 ani de închisoare plus un rest de pedeapsă de 1.027 zile dintr-o condamnare anterioară. Patru dintre cei 15 inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare condiţionată. Printre aceştia este şi fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Vulpe, zis Fox. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată liderului grupării, Şchiop Teodor Victor, zis ”Puşcărie”, care a primit 8 ani de detenţie. Beneficiarii serviciilor de proxenetism şi prostituţie au fost oameni de afaceri, aleşi locali, lideri politici, medici, funcţionari ale căror nume nu au fost dezvăluite de anchetatori şi nu au apărut nici în categoria martorilor la proces.
 
Infracţiunile pentru care au fost trimişi inculpaţii în judecată sunt: instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. „Inculpaţii au constituit la începutul anului 2010 o grupare infracţională specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă. Membrii grupării au colaborat la plasarea fetelor şi au colaborat şi cu persoane care au săvârşit independent infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.
 

Condamnările decise de Tribunalul Alba:

 
Raul Rus - 5 ani şi 1.027 zile (rest de pedeapsă rămas de executat) închisoare
Hancheş Gianina Viorela – 2 ani şi 6 luni de închisoare
Vulpe Vasile Claudiu -  3 ani cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 8 ani
Cîndea Sergiu Andrei – 7 ani de închisoare
Decean Ioan Nicolae – 5 ani de închisoare
Lupu Gheorghe - 5 ani de închisoare
Muntean Nicolae - 5 ani de închisoare
Roşca Ioan Nicolae - 7 ani de închisoare
Şchiop Teodor Victor, zis ”Puşcărie” (liderul grupării) – 8 ani de închisoare 
Şerpu Petru -  3 ani de închisoare
Câmpean Darius Mihail - 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 5 ani
Pîrvu Mihai Dorin zis ”Puşcărie Mic” - 4 ani şi 6 luni închisoare
Cernea Ştefan - 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani
Bakai Gabriel Antoniu - 7 ani, 6 luni şi 1.054 zile (rest de pedeapsă rămas de executat)  de închisoare
Saviato Luigi – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani şi 500 de lei amendă administrativă
 
Condamnările sunt, la majoritatea inculpaţilor, rezultatul contopirilor pedepselor aplicate pentru mai multe infracţiuni. De exemplu, Teodor Şchiop a primit în total 37 de ani de închisoare pentru şapte infracţiuni, dintre care două de 5 ani şi trei de 7 ani. Magistratul a contopit toate pedepsele şi a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa cea mai grea, de 7 ani de închisoare, pe care a sporit-o la 8 ani de detenţie. Şchiop Teodor a fost condamnat pentru trafic de persoane (4 acte materiale), lipsire de libertate în mod ilegal, constituire grup infracţional organizat, proxenetism, şantaj (7 acte materiale), tâlhărie şi distrugere.

Interlopul Raul Rus, zis Pricu este căutat cu mandat internaţional de arestare din 2010

Însumând toate pedepsele, inclusiv resturile de pedeapsă pentru cei doi inculpaţi recidivişti, rezultă aproximativ 70 de ani de închisoare. Raul Rus, care a fost condamnat pentru proxenetism, complicitate la şantaj, trafic de persoane şi pornografie infantilă prin sisteme informatice, este căutat cu mandat internaţional de arestare din 2011. Interlopul mai are o condamnare definitivă la 4 ani de închisoare, pentru infracţiunea de complicitate la dare de mită. În privinţa acestuia, Tribunalul Alba a cosntatat că s-a sustras de la urmărirea penală şi judecată, iar prin încheierea nr. 28/20.11.2010 acesta a fost arestat preventiv în lipsă, fiind emis în prezent mandat european de arestare preventivă şi mandat de urmărire internaţională. Pricu se plimbă, însă, nestingherit prin străinătate, având o activitate susţinută pe reţele de socializare unde postează fotografii şi afirmaţii din diferite oraşe ale Europei. Fosta soţie a acestuia, Hancheş Gianina, a fost condamnată pentru proxenetism, fiind achitată pentru prostituţie, infracţiunie ce a fost dezinciminată.
 

Bani confiscaţi, despăgubiri şi cheltuieli uriaşe de judecată

 
Potrivit procurorilor, Pricu a primit de la soţia acestuia, Hancheş Gianina, din activităţile de prostituţie şi proxenetism din străinătate, 3.900 de euro şi 8.170 de dolari, bani care au fost confiscaţi de instanţă. De asemenea, judecătorul a decis confiscarea de la inculpaţi a banilor rezultaţi din activitatea de şantaj (13.500 de lei). Intimidarea persoanelor vizate de şantaj se făcea cu metode specifice. Este vorba despre cocteiluri „Molotov“ (sticle umplute cu benzină), care erau aruncate în curţile caselor persoanelor care aveau datorii la cei care îi angajau pe recuperatori. Judecătorul a mai dispus ca şapte inculpaţi să plătească despăgubiri materiale şi daune morale de circa 46.000 de lei către trei părţi civile, victime ale infracţiunilor de şantaj. De asemenea, inculpatul Dura George Virgil Alin (judecat pe latura civilă) trebuie să plătească câte 3.000 euro daune morale în favoarea a două părţi civile, tinere victime ale traficului de persoane.

 
Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpaţi următoarele sume obţinute din infracţiunile de trafic de persoane şi proxenetism: - de la inculpatul Şchiop Teodor Victor – 2.500 euro, de la inculpatul Cîndea Sergiu Andrei – 2.500 euro, de la inculpatul Bakai Gabriel Antoniu - 2.500 euro, de la inculpatul Roşca Ioan Nicolae – 2.500 euro, de la inculpatul Lupu Gheorghe – 2.500 euro, de la inculpatul Şerpu Petru – 2.500 euro, de la inculpatul Muntean Nicolae Viorel – 2.500 euro, de la inculpatul Vulpe Vasile Claudiu – 200 euro, de la inculpatul Dura George Virgil Alin (pe latură civilă) – 2.500 euro. De asemenea, toţi cei 15 inculpaţi condamnaţi trebuie să achite câte 26.000 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale şi în cursul judecăţii. Suma totală se ridică la 390.000 de lei.
 

Şase inculpaţi au recunoscut faptele

 
Dosarul a avut iniţial un număr de 21 de inculpaţi trimişi în judecată, dar, în 2011, înainte de începerea judecării pe fond, 6 dintre aceştia au recunoscut faptele. Este vorba despre inculpaţii Trifa Adrian, Bălan Adrian, Dura George Alin, Anversa Luca, Răşinariu Ioan şi Toma Viorel. Dintre aceştia doar Bălan Adrian, zis ”Bălănel” şi Dura George Alin au primt condamnări cu executare, de 2 ani, respectiv 5 ani de închisoare.
 
Printre inculpaţi se află şi doi oameni de afaceri italieni. Este vorba despre Luca Anversa, patronul firmei de construcţii Pomponio SA Alba Iulia şi Luigi Saviato, partener de afaceri cu Anversa la un hotel din comuna Gârbova. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj şi şantaj. Anversa a recunoscut fapta şi a primit 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată. 
 

Cum acţionau proxeneţii

 
Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul au descoperit peste 20 de fete care practicau prostituţia, dintre care cel puţin 10 erau minore. Surse judiciare afirmă că patru fete minore au fost transportate cu documente de identitate false în Germania, tot pentru a practica prostituţia. Aceleaşi surse afirmă că cele mai multe dintre fetele care se prostituau erau drogate înainte de de fi transportate la clienţi. Liderul grupării, Teodor Şchiop, zis Puşcărie, se prezenta clienţilor, conform înregistrărilor telefonice de la dosar, ca şi recuperator de meserie şi dezvăluia şi ţările în care acţiona: România, Spania, Italia, Belgia, Franţa, Olanda, Germania. Acesta este acuzat şi de lipsire de libertate, tâlhărie, distrugere şi şantaj în formă continuată. Membrii grupării infracţionale au ajuns chiar să îşi vândă fetele între ei. Un astfel de episod este menţionat de judecător că a avut loc între Teodor Şchiop şi Adrian Trifa.

 
Fostul ofiţer SRI şi SIE, Claudiu Vulpe (Fox), este acuzat că s-a folosit de această calitate în timpul activităţii infracţionale: „a pus la îndemâna inculpaţilor o listă cu numele şi adresele datornicilor unei firme şi totodată i-a atenţionat pe inculpaţi când s-au început actele de urmărire penală de către Serviciul DIICOT în prezentul dosar“. Proxeneţii alegeau în special fete cu o situaţie social precară, de care puteau profita foarte uşor. „Pericolul concret al lăsării în libertate a inculpaţilor este conturat de circumstanţele reale ale săvârşirii faptelor; modul violent de comitere; modul profesionist de organizare: filaj, liste cu datornici, limbaj codificat, ameninţări, şantaj, incendieri, sechestrări, de caracterul continuu şi scopul josnic al faptelor în dauna unor victime cu situaţie materială precară, minore, profitând de naivitatea şi sărăcia acestora“, astfel justifică magistratul decizia privind arestarea preventivă a membrilor grupării în anul 2011. 12 dintre inculpaţi au fost menţinuţi în arest perioade cuprinse între câteva luni şi peste un an în perioada 2010 - 2011. Decizia Tribunalului poate fi contestată de inculpaţi şi procurori la Curtea de Apel Alba Iulia.
 

Lotul „Prostituate pentru VIP-uri“ trimis în judecată. Printre inculpaţi sunt doi italieni şi un fost ofiţer SIE

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările