Prima microhidrocentrala de pe râul Mureş se construieşte în Alba în zona comunei Noşlac

Prima microhidrocentrala de pe râul Mureş se construieşte în Alba în zona comunei Noşlac

Râul Mureş în zona comunei Noşlac

În Alba se va construit prima microhidrocentrală de pe râul Mureş. Investiţia va fi realizată de firma A.G. Hidro Energy SRL Târgovişte în zona comunelor Noşlac şi Lunca Mureşului, aproape de oraşul Ocna Mureş. Investiţia a primit avizul APM Alba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Amenajarea hidroenergetică va cuprinde o unitate de producere a energiei electrice, clasificată ca microhidrocentrală (MHC) cu rol de valorificare a debitelor raului Mureş, într-o treaptă de joasă cădere. Potrivti documentului afişat pe site-ul APM Alba microhidrocentrala va funcţiona cu 8 turbine tip şurub arhimedic şi va fi amplasata în albia râului Mureş, pe un prag natural existent
 
Principalele părţi componente ale construcţiei sunt:
 
- Prag din beton hidrotehnic armat turnat peste pragul natural existent cu o grosime de cca 70 cm, pentru reducerea vitezei apei în secţiunea de curgere care afectează atât patul albiei cât şi malurile. Prin consolidarea celui existent, zona este ferită de eroziunea rapidă a solului.
 
- Baraj gonflabil. Acesta ridică nivelul apei cu cel mult 1,65 m. În momentul apariţiei unei viituri, acesta se va coborî automat pentru a nu afecta secţiunea de curgere în niciun fel. Barajul gonflabil este realizat din materiale uşoare, demontabile. 
 
- Şurub tip Arhimede: reprezintă partea mobilă a instalaţiei MHC unde tranzitarea apei imprimă o anumită rotaţie şi viteză turbinei tip şurub arhimedic. 
 
- Generatoarele: energia mecanică a turbinei se transmite generatorului producând energie electrică; de asemenea, acest echipament este prevăzut pentru demontare rapidă, în scopul înlocuirii sau reparaţiilor în caz de defect.
 
- Priză de apă: Priză se va execută peste pragul natural existent. Datorită barajului gonflabil, nivelul apei este supraînălţat cu 1,65 m şi asigură o cădere brută de 3,74 m, necesară funcţionarii celor 8 turbine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările