Se circulă de la un capăt la altul pe A10 Sebeş - Turda. Trafic rutier deschis pe lotul 2 între Alba Iulia şi Aiud VIDEO

Se circulă de la un capăt la altul pe A10 Sebeş - Turda. Trafic rutier deschis pe lotul 2 între Alba Iulia şi Aiud VIDEO

Primele autovehicule care au intrat pe noul tronson de autostradă

România are începând de marţi, 30 noiembrie 2021, încă aproape 29 de kilometri de autostradă, prin darea în trafic a lotului 2 din A10 Sebeş – Turda şi a unor porţiuni mici din loturile 1 şi 3.

Ştiri pe aceeaşi temă

A10 are 70 de kilometri şi face legătura între alte două autostrăzi, A1 (Bucureşti – Nădlac) în zona Sebeş şi A3 (Borş – Braşov) la Turda. 
 
De şapte ani a fost nevoie pentru ca lotul 2, în lungime de 24,25 de kilometri, între Alba Iulia şi Aius, să fie deschis circulaţiei rutiere. Pe lângă aceştia, se circulă începând de marţi şi pe 1,5 kilometri din lotul 1, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord, respectiv 3 kilometri din lotul 3, în zona de ocolire a municipiului Aiud. Totalul kilometrilor deschişi traficului este, astfel, de 28,75. 
 
Lotul 2 a fost deschis cu anumite restricţii. Pe întreaga lungime, viteza este limitata la 100 de km/h, pentru că mai sunt lucrări de executat la gardurile de protecţie. 
 
De asemenea, în zona Dealului Oiejdea, unde se va circula pe o singură cale, pe câte o bandă de sens, viteza va fi limitată la 60 de km/h, până în aprilie 2022 - termen asumat de constructor pentru încheierea tuturor lucrărilor. Aici a avut loc o alunecare de teren care nu a putut fi pusă în siguranţă până în prezent.
 

Constructorul lotului este compania AKTOR din Grecia. Timp de doi ani, între 2016 şi 2018, lucrările au avansat foarte încet, existând chiar intenţia autorităţilor de reziliere a contractului. Începând cu 2019, antreprenorul s-a mobilizat şi a reuşit să construiască cei peste 24 de kilometri de autostradă.

 
În ultimele zile s-a lucrat inclusiv noaptea pentru a se putea încheia lucrările de montare a parapeţilor de protecţie. Pe lungimea autostrăzii au fost realizate două poduri peste râul Mureş, o supratraversare a magistralei de cale ferată şi un nod rutier în apropierea oraşului Teiuş.
 
 
Lucrările la Autostrada Sebeş – Turda au început în 2014 şi ar fi trebuit finalizate în 2016, conform planurilor iniţiale. În 2018 au fost deschise loturile 3 şi 4, între Aiud şi Turda, iar în decembrie 2020 a fost dat în trafic lotul 1, de la Sebeş la Alba Iulia. 
 

Vă mai recomandăm:

Cazul militarului decedat, din cauza unor grave erori umane, pe un tanc, în gara Alba Iulia. După trei ani, procurorii au doar un cerc de suspecţi VIDEO

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările