Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în Cartea Centenarului, o reeditare a Cărţii de Aur din 1929 realizată de CJ Alba şi Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a semnat în prezenţa primarului Mircea Hava şi a preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel
Klaus Iohannis a semnat în prezenţa primarului Mircea Hava şi a preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel

Preşedintele României, Klaus Iohannis a fost, astăzi, primul semnatar al Cărţii Centenar, o reeditare a Cărţii de Aur a Serbărilor Unirii, datată în 1929 şi reprezentând una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, în Cartea Centenarului, spunând că ideea de a expune publicului mărturiile momentului 1918, împreună cu cele ale României de astăzi, este cu atât mai potrivită cu cât ţara noastră se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Iohannis a spus că a semnat "cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu".

"Am făcut acest lucru cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu. Tocmai de aceea, fiecare generaţie trebuie să-şi înţeleagă şi să-şi asume responsabilitatea de a contribui, prin decizii şi acţiuni, la creşterea profilului şi prestigiului României", a spus şeful statului, la ceremonie.

El a afirmat că această Carte a Centenarului este replica peste ani a Cărţii de Aur, realizată în anul 1929, cu prilejul sărbătoririi Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Aflată în patrimoniul Muzeului Unirii din Alba Iulia, Cartea de Aur cuprinde numele şi semnăturile înfăptuitorilor statului român, cei care s-au angajat să construiască o ţară modernă şi democratică pentru toţi cetăţenii ei. 

"Ideea de a expune publicului mărturiile momentului 1918, laolaltă cu cele ale României de astăzi, este cu atât mai

carte centenar iohannis

potrivită cu cât ţara noastră, la aniversarea Centenarului, se pregăteşte pentru un rol de primă importanţă în marea familie din care face parte, prin preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Alăturarea celor două antologii de semnături va transmite tuturor un mesaj cu care mă identific: să cinstim trecutul, să ne onorăm eroii şi pe toţi cei care au dus la progresul României înseamnă să ne punem, la rândul nostru, integritatea, competenţele şi viziunea în slujba ţării noastre", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că monumentele eroilor sau cele dedicate unităţii naţionale ar fi simple simboluri ceremoniale care exprimă aspiraţiile românilor şi sacrificiile înaintaşilor dacă românii nu ar rămâne angajaţi în continuarea parcursului istoric de dezvoltare a României. "Este deopotrivă responsabilitatea autorităţilor publice şi a societăţii civile de a duce mai departe acest proces, fundamentat pe deschiderea spre Europa şi pe asumarea valorilor occidentale, pentru care în ultimul secol s-au luptat generaţii de români. Îi chem pe toţi cei care îşi vor pune semnătura pe acest document, destinat generaţiilor viitoare, să o facă din perspectiva pe care sacrificiile şi faptele de acum 100 de ani ne-o impun şi cu responsabilitatea obligaţiilor pe care le avem astăzi, pentru viitorul României de mâine", a spus Iohannis.

La rândul său, el a dăruit, pentru a fi păstrat la Muzeul Unirii, un vas cu pământ din preajma bisericii Palatului Cotroceni, locul unde i-a fost adusă la cunoştinţă Regelui Ferdinand, la 1 decembrie 1918, decizia Adunării Naţionale de la Alba Iulia de unire a Transilvaniei cu România. La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat şi primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

Ce este Cartea Centenarului

Iniţiativă a CJ Alba în colaborare cu Muzeul Unirii Alba Iulia, antologia de semnături ”Cartea Centenar” este un proiect realizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Ideea de la care a pornit acest proiect este ”Cartea de Aur” a Serbărilor Unirii, una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Scopul proiectului este de a realiza, în anul Centenar, o a doua ”Carte de Aur” a Serbărilor Unirii, o ediţie aniversară dedicată Centenarului.

carte centenar iohannis

”Cartea de Aur” a Serbărilor Unirii considerată prima de acest fel, datată în anul 1929, a fost concepută ca o operă de artă unică din dorinţa şi pe cheltuiala principesei Alexandrina Gr. Cantacuzino. Este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil. Aceasta fusese gândită drept o antologie de semnături a celor ce, într-un fel sau altul, au desăvârşit idealul naţional. Menită a păstra peste generaţii numele celor ce au trudit pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, cartea a fost donată în anul 1929 muzeului din Alba Iulia, constituind la vremea aceea una dintre cele mai valoroase piese ale muzeului.

Cu prilejul Serbărilor Unirii, ce s-au desfăşurat la Alba Iulia, la 20 mai 1929, muzeul a primit numele de Muzeul Unirii. Ineditul exemplar a fost ornamentat, asemenea incunabulelor medievale, prin pictare tradiţională, în stilul Art Nouveau, de către pictoriţa Cecilia Cuţescu Storck (1879-1969). Filele, din pergament gros, au fost lucrate independent şi apoi legate două câte două, cu excepţia fasciculei finale care a fost prinsă de un cotor de hârtie mai groasă. Miniaturile au fost realizate în acuarelă cu accente în tuş sau pastel iar fondul chenarelor a fost realizat în pulbere fină de aur sau argint.

Personalităţi care au semnat în “Cartea de Aur”: Familia Regală a României; Regenţa: Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea, Gheorghe Buzdugan; Corpul diplomatic din străinătate, Edgar Mavrocordat, Grigore Bilciurescu, Constantin Longo Rasconu; Crucea Roşie română: Regina Maria; Reuniunea femeilor române: Maria B. Brâulescu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite