Preşedintele Klaus Iohannis participă la inaugurarea Palatului Cultural din Blaj, bijuterie arhitectonică distinsă cu premiul UE pentru Patrimoniul Cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul din Blaj a fost transformat intr-o veritabilă bijuterie
Palatul din Blaj a fost transformat intr-o veritabilă bijuterie

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat prezenţa la Blaj, în 12 mai 2018, cu ocazia inaugurării oficiale a Palatului Cultural. Programul vizitei va include şi un ceremonial de depunere de coroane pe Câmpia Libertăţii.

La 100 de ani de la Marea Unire din 1918, municipiul Blaj se va bucura de una dintre cele mai de amploare manifestări sub egida Marii Uniri. Reintroducerea în circuitul public a Palatului Cultural Blaj şi finalizarea lucrărilor de reabilitare a Câmpiei Libertăţii vor reda blăjenilor şi românilor două obiective transformate radical, primenite de sărbătoare.

Lucrările de reabilitare a Palatului Cultural din Blaj au început în anul 2013, în urma deciziei comune a Primăriei municipiului Blaj şi a Consiliului Judeţean Alba de a repune în valoare tradiţia istorică şi culturală a Blajului, primul obiectiv major al acestui parteneriat fiind reabilitarea centrului istoric şi Implicit a Palatului Cultural. 

Acest proiect major de repunere în valoare a istoriei Blajului s-a bucurat şi de susţinerea Bisericii Greco-Catolice din Blaj, care a cedat clădirea municipiului Blaj în ideea restaurării imediate a Palatului Cultural. Investiţia s-a ridicat la aproximativ 1.000.000 de euro, dar valoarea adăugată vieţii culturale a Blajului şi a judeţului este inestimabilă.

palat cultural blaj

Transformat dintr-o ruină într-o bijuterie, Palatul Cultural din Blaj a primit anul trecut Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural, fiind considerat un excelent exemplu de revalorificare a ruinelor contemporane. Palatul se află în centrul istoric al Blajului, în Piaţa 1848, fiind cuprins în zona de protecţie a monumentelor istorice de importanţă naţională din oraş. Clădirea iniţială a fost proiectată în 1930, de arhitectul Victor Smigelschi, pentru a găzdui evenimente organizate de Asociaţia culturală ASTRA. A fost inaugurată şase ani mai târziu, în 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a întregului guvern şi a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Chiar dacă amenajarea are amprentă contemporană, transmite povestea traumei suferite de clădire în urmă cu aproape 20 de ani.

blaj palat cultural

Tot aici au funcţionat, pe rând, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Oraşenească şi Centrul de Radioficare. Imobilul a fost în proprietatea Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolice, apoi a trecut la stat, în administrarea Ministerului Artelor (Ateneul Popular „Horea, Cloşca şi Crişan” din Blaj). După 1989, a fost retrocedat Mitropoliei Române Unite cu Roma Greco-Catolice. Ultima dată, clădirea a găzduit cinematograful “Nicolae Bălcescu”. În decembrie 1995, un incendiu imens a distrus clădirea în proporţie de 40%. Mai rămăseseră doar pereţii exteriori şi o parte din încăperile de la primul etaj.

Noul Palat Cultural din Blaj are, în funcţie de activităţile găzduite, între 50 şi 250 de locuri. Are de o scenă multifuncţională şi de o sală flexibilă. Pereţii interiori sunt din cărămidă aparentă, evidenţiaţi cu luminatoare din acoperiş.

Citiţi şi:

Comuna din România unde preţurile la terenuri şi case au crescut cu 40% într-un an

Cum l-au sabotat „elitele“ ardelene pe Mihai Viteazul. Disputele din perioada în care a guvernat de la Alba Iulia i-au adus, în cele din urmă, moartea

FOTO Paradisul de la Glod. O familie şi-a investit economiile de-o viaţă într-un mic rai în Apuseni, unde-au transporat case tradiţionale din Maramureş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite