VIDEO Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, despre anularea pensiilor speciale: „Un judecător traumatizat este un posibil judecător uşor şantajabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, reacţie dură la anularea pensiilor de serviciu
Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, reacţie dură la anularea pensiilor de serviciu

Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, judecătorul Gheorghe Liviu Odagiu, critică dur proiectul legislativ privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Acesta spune că adoptarea legii va duce, inclusiv, la afectarea independenţei magistraţilor, care se vor simţi ”traumatizaţi”.

Declaraţiile au fost făcute marţi, 28 ianuarie 2020, la finalul Adunării generale a judecătorilor din circumscripţia Curţii de Apel în cadrul căreia a fost prezentat şi dezbătut raportul privind activitatea pe anul 2019. Preşedintele Curţii de Apel, Gheorghe Liviu Odagiu, susţine că ”un cetăţean nu are nevoie în sală de un judecător care să se gândească din ce va trăi la pensie sau ce va mânca mâine”. 

”Un cetăţean are nevoie în sală de un judecător care să aibă asigurat tot confortul, confort care să îl determine să se canalizeze numai asupra problemei cetăţeanului respectiv. Eu dacă mă gândesc de mâine ce voi mânca peste 20 de ani, în sigur nu ma voi putea concentra sută la sută la problema cetăţeanului, şi să îi găsesc o rezolvare corectă. În plus acest atac asupra pensiilor de serviciu este doar un început.

Un judecător traumatizat este un posibil judecător uşor şantajabil, este un posibil judecător care îşi pune problema să mai rămână sau nu în sistem şi care ăşi doreşte să plece într-un mediu privat indiferent care ar fi acesta, iar România nu îşi permite luxul să piardă magistraţi care să plece din sistem pentru un sigur considerent, acela că statul nu este în stare să îi asigure unei alte puteri în stat, că o putere sau douu puteri nu sunt în stare să îi asigure celei de a treia o independenţă reală şi un nivel de trai care să consacre efectiv această independenţă”, a declarat Liviu Odagiu.

Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia susţine că nu este vorba despre pensii ”nesimţite” ci de o recompensare pentru limitările şi incompatibilităţile impuse în timpul carierei de magistrat. Odagiu a completat că adoptarea legii va determina prelungirea protestului din cadrul instanţei pe care o conduce, respectiv amânarea tuturor cauzelor, cu excepţia celor urgente.

”Este extrem de falsă ideea că prin tăierea pensiilor de serviciu ale magistraţlor se va reuşi achitarea alocaţiilor copiilor. Nu au nici o legătură cele două, statul prin guvernare, este dator de a găsi soluţii atât pentru a plati pensiile unor oameni care au lucrat într-un sistem în care au avut parte de interdicţii şi de a plăti alocaţiile copiilor. Dacă de astăzi vor fi tăiate pensiile de serviciu ale magistraţilor sau ale altor categorii sociale, dar în discuţie se impune cu preponderenţă pensia de serviciu a magistraţilor, în mod sigur de mâine cetăţenii României, nu vor simţi o creştere a nivelului de trai, fie ea şi una infimă, dar de mâine cetăţenii României, vor simţi altceva, de mâine şi în viitorul apropiat şi anume o ştirbire a independenţei justiţiei. Chiar dacă pensiile de serviciu nu îi afectează în mod deosebit, scăderea independenţei justiţiei, mai târziu, în mod sigur îi va afecta şi abia atunci vom vedea care a fost rostul acestei campanii furibunde aduse împotriva magistraţilor şi nu neapărat a pensiilor lor”, a mai declarat judecătorul.

Judecătorul a mai opinat că pensia de serviciu pe care magistraţii o au nu este una nesimţită, ci este una corespunzătoare statutului social pe care aceştia îl au. ”Tot sistemul de incompatibilităţi şi de privaţiuni din viaţa unui magistrat justifică atât acordarea unui salariu corespunzător serviciului public pe care îl exercită şi acordarea unei pensii de serviciu pe măsură”, a susţinut acesta. 

El a mai spus că numărul magistraţilor care beneficiază de pensii de serviciu este de aproximativ 3.800 şi că cuantumul acestor pensii de serviciu, din totalul pensiilor de serviciu la nivel naţional, este unul ”infim”. ”Ori, statul român, din punctul nostru de vedere, trebuie să aibă capacitatea să plătească corespunzător un serviciu public şi o viaţă dedicată magistraturii prin asigurarea inclusiv a unui nivel corespunzător de pensii”, a mai spus preşedintele CA Alba Iulia.

Citiţi şi:

Cazul bărbatului de 38 de ani care a murit la spitalul din Alba Iulia după o durere în gât. Ce arată autopsia şi poziţia medicilor

 

Cum se conduc maşinile diesel. Turaţia corectă la care trebuie menţinut motorul pentru a nu fi uzat

 

FOTO VIDEO Raven’s Nest, cătunul unde străinii descoperă România tradiţională

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite