Preşedinta Ungariei s-a pozat cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare pe muntele Piatra Secuiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Katalin Novak pe Piatra Secuiului. Foto Facebook
Katalin Novak pe Piatra Secuiului. Foto Facebook

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a urcat sâmbătă, 21 mai, pe Piatra Secuiului, muntele de 1130 de metri altitudine din Rimetea. Comuna este singura din Alba unde etnicii maghiari reprezintă peste 90% din populaţie.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari. Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri. M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. 

În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş. În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei.

Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”.

„Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat.

Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.

   

Vă mai recomandăm:

Cum s-a dezvoltat transportul public într-un oraş din Transilvania. Persoana care folosea trăsura suspendată

Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia. Portretul lui Avram Iancu, lângă statuia principelui maghiar care ar fi vrut să stăpânească „Dacia“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite