FOTO VIDEO Premierul Victor Ponta: „Îmi doresc să ajungem la un autoturism Mercedes fabricat în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat vineri la Sebeş, cu ocazia marcării momentului de începere a construcţiei noii fabrici Daimler că îşi doreşte ca de la cutii de viteze să se ajungă la un autoturism Mercedes în România. Ponta a amintit că în 2009 România a ratat ocazia de a avea o asemenea investiţie.

„Oficialii Daimler nu pot să vă spună ceva ce eu pot să spun. Faptul că în 2009 România a ratat ocazia de a avea o investiţie importantă a concernului Daimler. Şi investiţia s-a făcut într-o ţară vecină. Cu atât mai mult sunt bucuros că în 2014 n-am mai repetat greşeala. Şi efortul care era şi în 2009 al celor de la Sebeş a fost sprijinit de autorităţile locale şi centrale şi avem investiţia în cutii de viteză. Se spune că n-ai voie să faci niciodată de două ori aceeaşi greşeală, eu mă bucur că n-am făcut aceeaşi greşeală din 2009”, a declarat Victor Ponta la Sebeş.

Premierul a spus că îşi doreşte să se ajungă şi la un autoturism Mercedes produs în România.”În mod sigur, sper să fiu în 2016 la momentul în care prima din acele cutii faimoase de nouă viteze va fi produsă şi în mod sigur, ca orice român, îmi doresc ca la un moment dat de la cutii de viteză  să ajungem poate şi la un autoturism Mercedes fabricat în România. În felul acesta, miniştrii mei, cărora le-am cerut să circule doar cu autoturisme fabricate în România, vor putea să se întoarcă la Mercedes-urile pe care înaintaşii lor le aveau în funcţie. Până atunci, merg cu maşini made in România. Eu voi fi foarte fericit să ştiu că în lume sunt maşini Mercedes cu cutii de viteze fabricate la Sebeş", a spus Victor Ponta

Reprezentanţii Daimler nu au comentat ”dorinţa” premierului şi s-au limitat să precizeze că în România funcţionează cu succes fabricile de cutii de viteză. ”Avem fabrici care cresc foarte repede. Putem să avem în vedere chiar şi 2.000 de angajaţi în viitor. În prezent sunt fabrici de construcţie maşini care nu au 2.000 de angajaţi”, a spus Markus Schäfer, membru al Consiliului de administraţie al diviziei Mercedes-Benz Cars. Premierul le-a promis investitorilor că în 2015 se va putea circula pe autostradă de la Sebeş până la graniţa cu Ungaria şi ”foarte curând”, aeroportul din Sibiu va deveni parte integrantă a sistemului european Schengen, de liberă circulaţie. 

"Proiectul pe care astăzi (vineri - n.r.) îl pornim aici, la Sebeş, cu Daimler este, de fapt, o carte de vizită pentru capacitatea României de a avea investiţii serioase, de a avea investiţii de viitor, de a crea şi locuri de muncă, dar şi performanţă şi calitate. Eu cred foarte mult că toţi cei care, într-un fel sau altul, au avut curajul de a investi în România pe termen mediu şi lung şi-au dovedit că este o investiţie bună şi că România merită să fie considerată o ţară în care poţi să dezvolţi proiecte importante, cu oameni foarte bine pregătiţi, cu o capacitate de adaptare extraordinară", a declarat premierul.

Investiţia în noua fabrică, ce va fi administrată de societatea Star Assembly SRL Sebeş, se ridică la 240 de milioane de euro şi va fi terminată în 2 ani. În total, la Sebeş, Daimler va investi peste 300 de milioane de euro. Concernul german mai deţine o fabrică la Cugir unde s-au investit circa 100 de milioane de euro. La finalizare, numărul angajaţilor la unităţile Daimler din Sebeş va fi de aproximativ 1.000 de persoane. Societatea Star Assembly primit un ajutor de stat de 37,4 milioane de euro pentru construirea acestei unităţi de producţie de transmisii automate, investiţia totală ridicându-se la aproximativ 238 milioane de euro. 

Transmisiile produse în noua unitate vor echipa limuzinele germane precum E-Klasse sau S-Klasse, care costă peste 50.000 de euro, până acum în România fiind produse doar transmisii pentru vehicule utilitare precum Vito. Reprezentanţii companiei transmit că „este un pas important în dezvoltarea economică a judeţului Alba, precum şi una dintre cele mai mari investiţii din industria auto la nivel naţional”. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite