Prejudicii totale de peste 3,8 milioane de lei la primăriile din Alba. Ce ilegalităţi a descoperit Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plăţi efectuate pentru lucrări nerealizate, neaplicarea unor hotărâri judecătoreşti, cheltuieli cu carburantul fără documente justificative, penalităţi financiare plătite nejustificat. Acestea sunt câteva dintre tipurile de ilegalităţi descoperite de Curtea de Conturi la primării din Alba, în urma controalelor desfăşurate în 2017.

Curtea de Conturi a României a făcut publice rezultatelor acţiunilor de control şi audit efectuate în anul 2017 la nivelul entităţilor de interes local de la nivelul judeţului Alba. Acţiunile au vizat anul fiscal 2016 şi, potrivit Curţii de Conturi ”urmare acţiunilor de audit şi control efectuate de Camera de Conturi Alba în anul 2017 la nivelul entităţilor de interes local s-au constatat abateri şi nereguli care au determinat nerealizarea unor venituri cuvenite bugetelor publice, au cauzat prejudicii  bugetelor locale sau au influenţat calitatea gestiunii economico-financiare a entităţilor verificate”.

În urma acţiunilor de verificare efectuate de Camera de Conturi Alba, evaluarea abaterilor constatate se prezintă astfel: total abateri constatate în sumă de 156.789.000 de lei, din care: total prejudicii - în sumă de 3.852.000 de lei, din care recuperate operativ – 268.000 de lei; total venituri suplimentare - în sumă de 4.688.000 de lei, din care încasate operativ – 570.000 de lei; total abateri care nu au determinat prejudicii - în sumă de 148.249.000 de lei. Cel mai mare prejudiciu, în cuantum de 1.492.000 de lei, a fost constatat la Primăria Sebeş unde, de asemenea, au rezultat abateri financiar-contabile în valoare de 142.221.000 de lei. Prejudicii mari au rezultat şi la Ighiu – 432.000 de lei, Scărişoara – 314.000 de lei, Unirea – 231.000 de lei, Blaj – 119.000 de lei, Horea – 100.000 de lei, Ponor – 85.000 de lei.

În privinţa activităţii Primăriei comunei Ighiu, inspectorii Curţii de Conturi au constatat faptul că au fost majorate nejustificat cheltuielile UATC Ighiu, cu suma totală de 429 mii lei, reprezentând plăţi efectuate pentru bunuri care nu au fost achiziţionate şi penalităţi de întârziere pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Decontarea sumei de 429 mii lei s-a efectuat ţinându-se seama de Sentinţa Civilă nr.1846/CAF/2014, rămasă definitivă şi irevocabilă prin Decizia Civilă nr.38/26.10.2015 a Curţii de Apel Alba Iulia, fără ca ordonatorul principal de credite să se îndrepte împotriva persoanelor cu atribuţii în domeniu, responsabile pentru producerea prejudiciului.

Constatările privind neregulile la Primăria Scărişoara: - Au fost majorate nejustificat cheltuielile UATC Scărişoara, cu suma de 21 mii lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă a consumului de carburant, fără să existe documente justificative privind consumul de carburanţi.În timpul auditului au fost calculate beneficii nerealizate în sumă de 2 mii lei şi s-a recuperat suma de 10 mii lei.

- Au fost majorate nejustificat cheltuielile UATC Scărişoara în perioada 2013 – 2017, prin achitarea sumei de 239 mii lei din bugetul local, reprezentând penalităţi pentru prelungirea Contractului de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în vederea realizării obiectivului de investiţii ”Modernizarea infrastructurii rutiere, culturale şi sociale din satul Scărişoara” şi comisioane pentru prelungirea valabilităţii Scrisorii de garanţie pentru restituirea avansului acordat de AFIR.

- Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital ale UATC Scărişoara cu suma de 52 mii lei, prin acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări, supraevaluate cu valoarea unor lucrări care nu au fost regăsite fizic în teren (fapt stabilit urmare inspecţiei pe teren efectuate în timpul auditului), la obiectivul de investiţii „Canalizarea apelor uzate menajere şi staţie de epurare din localitatea Scărişoara”.

La Primăria comunei Unirea s-a stabilita majorarea nejustificată a cheltuielilor de capital cu suma de 171 mii lei, la obiectivul de investiţii ”Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare Comuna Unirea, judetul Alba”, prin acceptarea la plată a unor situaţii de lucrări supradimensionate, care includ lucrări care nu au fost realizate în teren, precum şi prin supradimensionarea unor situaţii de lucrări prin aplicarea eronată a coeficienţilor privind contribuţiile angajatorului, la valoarea mai multor elemente (manoperă, transport şi utilaj), în condiţiile în care aceşti coeficienţi se aplică legal doar la manoperă. În timpul verificării au fost calculate beneficii nerealizate în sumă de 31 mii lei.

La Primăria comunei Horea au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital cu suma de 58 mii lei, la obiectivul de investiţii ”Modernizare Drum Comunal DC – 125 Horea – Mănceşti - Fericet”, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor cantităţi de lucrări care nu au fost executate şi nu s-au regăsit în teren, urmare a inspecţiei efectuate în timpul auditului. În timpul verificării au fost calculate beneficii nerealizate în sumă de 2 mii lei şi s-a recuperat suma de 58 mii lei. Tot aici, au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital cu suma de 38 mii lei, la obiectivul de investiţii “Modernizare drum comunal DC 125 Horea – Mănceşti - Fericet”, prin acceptarea la plată şi decontarea unei situaţii de plată, în care au fost incluse lucrări la care, în fapt, s-a renunţat prin Dispoziţie de şantier şi Nota de renunţare, documente semnate atât de proiectant cât şi de constructor. În timpul auditului prejudiciul a fost recuperat în totalitate, abaterea fiind remediată.

Principalele constatări în urma controlului de la Primăria Ponor: Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital ale UATC Ponor, cu suma de 38 mii lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă, a unor situaţii de lucrări supraevaluate, în care au fost înscrise preţuri unitare şi cantităţi pentru materiale, utilaj şi transport, mai mari decât cele acceptate prin ofertă, la obiectivul de investiţii „Construire Dispensar uman şi apartamente de serviciu P+1E”, lucrare executată de SC Leone Loghin SRL.

Au fost majorate nejustificat cheltuielile cu combustibilul ale UATC Ponor, cu suma de 31 mii lei, prin acceptarea la plată, decontarea şi înregistrarea unor consumuri de această natură, fără documente legale de justificare, precum şi prin înregistrarea de consumuri nereale de combustibil pentru un număr de 2 autoturisme, de altă natură decât cel prevăzut în cartea tehnică a acestor autoturisme.

Te-ar putea interesa şi:

Primăria Alba Iulia investeşte 8 milioane de euro în modernizarea zonei în care se află cartierul romilor. Se vor construi 3 blocuri de locuinţe sociale

Prejudiciu de aproape 1,5 milioane de lei descoperit de Curtea de Conturi la Primăria Sebeş

Cum spionau SUA economia României prin intermediul CIA în comunism

Ce este un autovehicul hibrid şi cum funcţionează. Noile tehnologii utilizate de marii producători de maşini

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite