Povestea unui erou din al Doilea Război Mondial. Osemintele au fost înhumate după 77 de ani de la moarte FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panfilie Botezan la vârsta de 10 ani, singura fotografie păstrată cu acesta. După 77 de ani, osemintele au fost înhumate în satul natal. Sursa foto: Petruţa Pop/ Adrian Barna
Panfilie Botezan la vârsta de 10 ani, singura fotografie păstrată cu acesta. După 77 de ani, osemintele au fost înhumate în satul natal. Sursa foto: Petruţa Pop/ Adrian Barna

Un erou din cel de-al Doilea Război Mondial a fost înhumat în satul natal din Alba, după 77 de ani de la moarte. Osemintele soldatului Panfilie Botezan au fost descoperite în apropiere de Iaşi, în zona unde a avut loc o bătălie

Osemintele au fost descoperite în 2016, la marginea unui drum din apropiere de localitatea Ciurea (Iaşi), marcat cu o cruce ridicată în memoria ostaşilor căzuţi acolo.

Tot acolo au fost găsite şi efecte militare, precum şi o plăcuţă de identificare militară cu inscripţia „MATR 129 CTG 1944” şi „REG 108 YM”, pe baza cărora a fost identificat soldatul Panfilie Botezan, la momentul morţii în vârstă de 21 de ani.

Un fost camarad le-a spus membrilor familiei că în momentul în care a fost atins de schije, tânărul soldat şi-a strigat mama, apoi a murit. Singura fotografie cu acesta este cea în care apare alături de familie, la vârsta de 10 ani.

Acesta s-a născut la 1 februarie 1922 în satul Sânbenedic şi a fost mobilizat la data de 20 septembrie 1943, la Batalionul 108 Vânători de Munte al Comandamentului 102 Munte.

”Ziua de 14 iunie 2021 va rămâne mulţi ani în memoria locuitorilor din comuna Fărău, în special al celor din satul Sânbenedic. Eroul Panfilie Botezan a căzut în luptele din zona Iaşi, la data de 23 august 1944. Familia a aflat de dispariţia lui de la un soldat întors acasă din război, din localitatea Şona, judeţul Alba.

Camaradul acesta a mărturisit că eroul şi-ar fi strigat mama, când a fost atins de schije, după care ar fi murit pe loc. Conform informaţiilor din rechizitoriul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, în luna noiembrie 2016, pe raza comunei Ciurea, din judeţul Iaşi, au fost descoperite oseminte omeneşti, elemente de muniţie, efecte militare şi o plăcuţă de identificare militară cu inscripţia MATR 129 CTG 1944 şi REG 108 YM”, spune Petruţa Pop, coordonatorul Cercului Militar Alba.

erou reinhumare Alba

În bătălie au murit 32 de soldaţi români, iar pe marginea drumului, pe o cruce metalică stă inscripţia: „Aici odihnesc eroii necunoscuţi căzuţi pe câmpul de luptă în anul 1944. Părinţii, fraţii şi copiii îi aşteaptă acasă. Le vom păstra o vie recunoştinţă”.

În urma unei ample documentări istorice şi juridice a faptelor petrecute în vara anului 1944, s-a identificat că soldatul Panfilie Botezan pe timpul ofensivei sovietice asupra poziţiilor ocupate de gruparea româno-germană, în zona Piciorul Lupului-Slobozia, a decedat ca urmare a exploziei unui obuz.

Posesorul plăcuţei de identificare s-a dovedit a fi soldatul Panfilie Botezan, care astăzi s-a întors în satul natal pentru a fi alături de strămoşi. Soldatul erou, căzut în Al Doilea Război Mondial, ale cărui oseminte au fost găsite recent la Iaşi, a fost înhumat cu ceremonial militar, în satul natal din judeţul Alba.

erou reinhumare Alba

Evenimentul s-a desfăşurat marţi, 14 iunie, în localitatea Sânbenedic, fiind organizat de Batalionul 136 Geniu „Apulum” şi Cercul Militar Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei comunei Fărău. La eveniment au participat autorităţi judeţene şi locale, reprezentanţi ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, cei care au adus osemintele soldatului-erou Panfilie Botezan, urmaşii acestuia şi locuitori din sat.

Momentul primirii osemintelor eroului s-a desfăşurat în curtea Bisericii ortodoxe din Fărău, după care cortegiul funerar, format dintr-un sobor de preoţi, militari, oficialităţi, au pornit spre satul natal, Sânbenedic. Au fost rostite alocuţiuni de către domnul maior Adrian Popa şi strănepotul defunctului, Milian Nicu Lupean, din Alba Iulia.

erou reinhumare Alba

În onoarea soldatului erou, decedat în urmă cu 77 de ani, la vârsta de 21 de ani, s-au tras salve de foc, în timp ce sicriul, cu osemintele acestuia, au fost aşezate în cavoul special amenajat de Primăria Fărău.

”Întoarcerea lui Panfilie Botezan, căzut la datorie, în 1944, este privită de întreaga comunitate ca un miracol, eroul lor dorind, parcă, ca osemintele să i se odihnească în satul său natal. Urmaşii acestuia s-au declarat bucuroşi că de astăzi vor putea aprinde o lumânare la mormântul eroului lor, dar şi trişti pentru destinul tragic al acestuia. Recunoştinţă veşnică soldatului erou, Panfilie Botezan, pentru jertfa sa adusă neamului românesc!”, a mai precizat Petruţa Pop.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Bătălie în justiţie pentru una dintre cele mai profitabile firme private din Transilvania. Care este miza

 

Păţania unui bărbat care s-a trezit cu maşina ridicată după ce locul de parcare a fost marcat pe sub autoturism 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite