Povestea preotului care a reinventat cooperativa agricolă în România. Cum a convins 45 de fermieri să vândă în magazinul „Bunătăţuri româneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Tudor Man (centru) din satul Tibru a înfiinţat Cooperativa Horticolă Alba FOTO Facebook/ Tudor Man
Preotul Tudor Man (centru) din satul Tibru a înfiinţat Cooperativa Horticolă Alba FOTO Facebook/ Tudor Man

Un preot dintr-un sat din Alba a reuşit să revitalizeze conceptul de cooperativă agricolă, dispărut imediat după anul 1989. Tudor Man, preot ortodox la Tibru, a convins zeci de fermieri să se asocieze şi să-şi valorifice împreună producţia. Ideea s-a dovedit un mare succes.

Tudor Man este genul preotului atipic pentru conservatorismul Bisericii Ortodoxe Române. Are cont pe Facebook şi mult idei care să ajute comunitatea şi din alte puncte de vedere, nu numai spiritual. Una dintre aceste idei s-a dovedit câştigătoare.

Preotul a cultivat timp de mai mulţi ani pământul moştenit de la părinţi, dar la un moment dat a ajuns la un blocaj pentru că nu avea cum să îşi vândă produsele. Era în urmă cu aproape şase ani şi tot atunci s-a gândit că este momentul unei asocieri între producătorii locali.

”Povestea noastră a pornit în 2011 când eu cultivam pământul, aveam şi legume în solar şi un hectar şi jumătate de cătină. Şi ei şi alţi prieteni ne-am blocat când nu am mai putut vinde producţia. Ne-am documentat şi am văzut sistemul cooperatist din occident şi am decis să îl impunem şi la noi. Aşa am pornit, cu paşi mărunţi. A fost greu să convingem oameni să se asocieze. După câţiva ani, am ajuns să ne recoagulăm, i-am adunat pe o parte dintre ei şi am ajuns prin informări şi câteva cursuri de antreprenoriat să dezvoltăm un brand local care este al nostru şi care este legat de zonă. Am deschis şi denumit un magazin de produse autohtone «Bunătăţuri româneşti», unde am adunat produse ale micilor fermieri. Unii şi-au făcut şi unităţi mici de procesare cu fonduri europene dar nu aveau cum să vândă pentru că intrau foarte greu în marketuri”, spune preotul Tudor Man, preşedintele Cooperativei Agricole Alba.

image

Dintre cei 45 de membri ai cooperativei, preotul a reuşit să convingă 18 pentru a investi bani în deschiderea magazinului. ”Acum sunt foarte mulţumiţi pentru că aduc produsele şi primesc banii la timp, în schimb. Avantajul acţionarului într-o cooperativă este că îşi primeşte banul pe produse şi apoi mai câştigă din dividende, la sfârşitul exerciţiului financiar. Avem o echipă de oameni specializaţi în marketing în magazin. L-am deschis în decembrie 2016 şi merge foarte bine. În 3 luni am ajuns la 5 angajaţi şi 150 de cumpărători zilnic. Avem şi un cont de Facebook unde ne promovăm magazinul şi produsele”, spune Tudor Man. 

image

Magazinul Bunătăţuri Româneşti din Alba Iulia

Preşedintele cooperativei afirmă că în continuare sunt cereri din parte nor fermieri pentru a se integra în cooperativă. ”Trebuie să susţinem zonele noastre, comunitatea noastră să creăm lanţul trofic local. Omul este interesat să cultive mai mult pentru că ştie că pote să vândă marfa. Produsul dintr-o unitate mică are un alt gust şi un alt control al calităţii. Te duce cu gîndul la gustul buncii, la cei care ne-au crescut. De multe ori este greu să cultivi şi să mergi şi în piaţă ca să vinzi. Acest sistem de cooperativă vine să degreveze producătorul de problema vânzării şi duce în final la creşterea standardului de viaţă al membrilor”, mai spune preotul din Tibru.

image

În magazinul ”Bunătăţuri Româneşti” se vând zarzavaturi, brânzeturi, mezeluri, păstrav, pâine coaptă pe vatră, vinuri, dulceţuri, siropuri, carne, verdeţuri, legume, fructe şi multe alte produse ale fermierilor. Producătorii membri în asociaţie administrează peste 500 hectare de pământ cu un efectiv cuprins din peste 100 de capete de bovine, 100 de capete de porcine, peste 500 de ovine şi 100 de capre. Pe terenurile agricole se cultivă de la porumb şi floare soarelui, până la afine, gulii şi broccoli. De asemenea, producătorii din asociaţie deţin peste 50 de solarii întinse pe o suprafaţă totală de 4 hectare de teren.

image

Citiţi şi:

Cum a apărut tehnologia Bluetooth şi ce rol a avut un rege al Danemarcei în denumirea „dinte albastru“  

O poveste de dragoste dincolo de moarte: „Sper să mă ierţi tu, pentru că eu nu mă pot ierta! Te iubesc, Simona mea“  

Povestea celebrei pâini de Cugir: „pita boamfă“ era cel mai bun cadou pentru delegaţiile care vizitau oraşul  

Cetatea Alba Carolina, înconjurată de un şnur de mărţişor de 3 kilometri întins de peste 300 de copii  

Elevii unui liceu din Alba Iulia au construit robotul coordonat prin telefon. XEO merge la cea mai mare competiţie de robotică din România  

Un startup românesc cu succes internaţional. După New York, aplicaţia Fast Order ajunge şi în Dubai  

Un mecanic din Alba Iulia a construit o maşină spectaculoasă în propriul atelier

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite