Povestea de film a interlopului care s-a predat după şapte ani de fugă: „Sunt sătul să nu mă găsiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunoscut interlop din Alba a ajuns la închisoare după şapte ani în care a fost căutat de poliţie. Raul Rus (39 de ani), zis Pricu, s-a ascuns prin mai multe ţări din vest, dar, în final, a decis să se predea. Pricu a avut în cariera sa infracţională trei condamnări cu executare la un total de 17 ani de închisoare.

Raul Rus (39 de ani), zis Pricu, s-a ascuns prin mai multe ţări din vest, dar, în final, a decis să se predea. Are o condamnare definitivă la 5 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”, în care a fost judecat pentru constituire grup infracţional organizat şi proxentism. Este a treia condamnare cu executare pe care a primit-o Pricu în cariera infracţională de peste 15 ani. Cele trei condamnări însumează 17 ani de închisoare, dar acesta va executa, în final, mai puţin de jumătate.

”Sunt sătul să tot fug si voi să nu mă găsiţi... Aşa că m-am hotărât să vin acasă. Să ştie lumea că vin acasă nu sa văd la ştiri că am fost prins. Dreptatea nu mi-o dă nimeni, mi-o fac eu”, a scris Raul Rus în 14 martie 2017 pe pagina personală de pe Facebook. Peste două zile, în 16 martie, a fost reţinut la vama Borş şi depus în Penitenciarul Arad.

Liderul interlopilor din Alba Iulia

Raul Rus şi-a făcut apariţia în luma interlopă din Alba Iulia la mijlocul anilor `90. A evoluat rapid şi a ajuns să fie liderul interlopilor care controlau viaţa de noapte din oraş. Gruparea pe care o conducea a fost implicată în nenumărate activităţi infracţionale cu violenţă, care au dus la rănirea gravă a unor persoane. Controlau activităţile de prostituţie în care erau implicate şi tinere minore. De asemenea, erau cunoscuţi pentru faptul că solicitau cu forţa taxă de protecţie. Inamicii principali erau o altă grupare, formată în special din persoane de etnie romă. 

image

Timp de aproape 10 ani, Alba Iulia a fost scena unor veritabile ”bătălii” între aceste grupări infracţionale. Poliţiştii deschideau dosare pentru tentative de omor, tâlhării, răpiri, proxenetism, trafic de minori şi alte infracţiuni cu violenţă. Se făceau arestări, dar violenţele reizbucneau după ce interlopii reveneau în stradă. Dominaţia lui Pricu asupra lumii interlope locale a durat până în 2004, când a fugit din ţară, conştient că urma să fie arestat. A fost reţinut în Spania şi returnat în România. Era acuzat de tâlhărie şi lipsire de libertate după ce, împreună cu alţi ”tovarăşi”, a dus o tânără minoră pe malul râului Mureş, unde aceasta a fost agresată şi lăsată dezbrăcată. Raul Rus nu a mai ieşit din închisoare pentru că, între timp, a fost condamnat la aproape 8 ani după gratii pentru infracţiuni de mare violenţă. A fost eliberat condiţionat în 2008, cu un rest de pedeapsă de 1.027 de zile. 

Condamnat şi pentru infracţiuni de corupţie

Revenit acasă, Pricu şi-a reluat activităţile infracţionale. A ajutat ilegal un fost coleg de celulă de la Aiud să fie eliberat mai repede, fiind trimis în judecată, în 2011, de procurori DNA pentru complicitate la dare de mită. În 2014 a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Tot în perioada 2008 – 2010 a aderat la o nouă grupare în care se ocupa de proxenetism şi trafic de persoane. În 2010, Pricu, însă, a apucat să fugă din nou, înainte de descinderile care s-au finalizat cu arestarea a peste 10 persoane. De data aceasta, deşi era urmărit la nivel european şi internaţional, nu a fost găsit de autorităţi timp de 7 ani. 

raul rus pricu

Înainte de a fugi din ţară, Pricu s-a căsătorit şi a preluat numele soţiei - Hancheş pentru a fi găsit mai greu de autorităţi. Cei doi au divorţat în 2011. Fosta soţie a acestuia, Geanina Hancheş a fost condamnată şi ea în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri” la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru proxenetism. Şi pe numele acestea a fost emis mandat european de arestare, dar după divorţ a revenit în ţară şi a fost lăsată în libertate.De altfel, in stanţa a decis confiscarea de la Raul Rus a sumelor de 3.900 de euro şi 8.170 de dolari, bani trimişi din străinătate de fosta soţie a acestuia şi care au fost obţinuţi din activităţile de prostituţie şi proxenetism. 

image

Raul Rus şi-a făcut două conturi pe Facebook unde posta periodic fotografii din diferite oraşe din Italia, Spania, Germania, Anglia, Franţa şi comenta ironic la adresa celor care ar fi trebuit să îl caute. Una din ţintele preferate ale acestuia a fost comisarul şef Traian Berbeceanu, fostul comandant al BCCO Alba Iulia. Nu se ştie deocamdată cum a supravieţuit în această perioadă dar există speculaţii că şi-ar fi continuat activitatea la care s-a priceput cel mai bine, aceea ce proxenet. Alţii susţin că ar fi colaborat cu autorităţile şi de aceea ar fi fost lăsat în pace atâta timp. 

”Vreau să fiu un om liber”

Nu îmi doresc să fiu luat exemplu de generaţiile ce urmează ci doar ca ei sa înţeleagă ca trebuie sa faci singur ceva pentru a fi un supravieţuitor că statul te vrea jos şi cu frică. Un fel de sclav cu telefon în mană fără obiecţii la ce ti se cere să faci. Am vrut să fiu un om liber şi vreau să fiu un om liber care să îşi decidă propriu destin indiferent de obstacolele vieţii. Vreau să fiu doar ce pot eu să fiu nu ce vor alţii să fiu”, scria Raul Rus, la un moment dat, pe contul său de Facebook. În tot acest timp, Pricu şi-a ”format” un cerc de câteva sute de fani pentru care a devenit aproape un ”erou”.

image

Pricu s-a predat într-un moment propice al activităţii sale infracţionale. Nu mai are niciun dosar penal, iar din condamnarea actuală poate scăpa condiţionat în maxim 3 ani şi 6 luni. Sentinţa finală pronunţată în februarie 2014 nu mai cuprinde şi ”coada” de 1.027 de zile, din 2008, care i-ar fi lungit cu aproape 3 ani pedeapsa. (Sursa fotografiilor: facebook/ PRICU)

Citiţi şi:

Cel mai căutat interlop din Alba a fost reţinut la graniţa de intrare în România. Pricu a anunţat pe Facebook că se predă

Cel mai căutat interlop din Alba anunţă pe Facebook că se întoarce în ţară şi se predă: „Sunt sătul să tot fug şi voi să nu mă găsiţi“

 

Sentinţă definitivă la Alba Iulia în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. 14 inculpaţi condamnaţi la 60 de ani de închisoare

 

„Revelaţia“ lui Gregorian Bivolaru la Alba Iulia: „Sunt într-o situaţie asemănătoare cu Iisus, condamnat pe nedrept“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite