Povestea celei mai vechi grădini botanice înfiinţate pe lângă o şcoală secundară din lume. Superlativul, găsit de edilii din Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Blaj se află cea mai veche grădină botanică din lume amenajată pe lângă o şcoală secundară. Datează din 1881 şi se întinde pe o suprafaţă de 9 hectare.

În trecut, în Grădina Botanică de la Blaj se găseau peste 500 specii de arbori din 100 de familii. Mai mult de jumătate din suprafaţa acesteia era deţinută de sectorul sistematic şi de cel ornamental, iar restul, de arbori (conifere şi foioase rare), la care se adauga o seră de plante exotice.

La intrarea în grădină se afla sectorul ornamental, urmat de sectorul sistemati: în dreaptă monocotiledonatele, iar în stânga dicotilegonatele. Un loc important în patrimoniul floristic al Grădinii botanice din Blaj îl ocupau plantele din floră spontană specifică bazinului Tarnavelor, atât plante de stepa şi silvostepă, cât şi plante specifice pădurilor de foioase. Aproape jumătate din suprafaţă era ocupată de sectorul ornamental şi de cel sistematic, restul fiind acoperit de sere, răsadniţe şi pădure — diverse terase cu conifere şi foioase rare.

image

Rezervaţie botanică de nouă hectare, Grădina Botanică mai numără în prezent doar câteva specii de arbori, printre care ginkgo biloba, copacul lalea, salcâm japonez, scoruş, dud, tei, magnolia. Se mai păstrează şi

image

câţiva tuia, arborele vieţii, din care unul este aproape uscat. A fost declarată de Consiliul Judeţean Alba, în 1999, arie protejată de interes local şi regional.

Grădină Botanică a luat fiinţă la iniţiativa profesorului naturalist Alexandru Uilacan. Colecţia ei a fost îmbogăţită de urmaşii săi, din rândul cărora se remarcă Ambrosiu Chetianu şi mai ales Alexandru Borza, marele savant botanist. Începuturile ei datează însă din secolul al XVIII-lea, când călugării blăjeni, care erau şi profesori, avea aici o grădină întinsă de pomi şi legume. În secolul al XIX-lea, după anul 1864, elevii Şcolii Normale din Blaj făceau aici practica studiului botanic.

image

Printr-un parteneriat cu Biserica Greco-Catolică, proprietara Grădinii Botanice, Primăria Blaj a demarat un proiect de reabilitare şi reînfiinţare a acesteia. Parcul din spatele Catedralei Greco-Catolice şi Grădina Botanică vor fi legate de Câmpia Libertăţii, unde se derulează deja un proiect important de reabilitare şi restaurare.

Citiţi şi:

Ce înseamnă şi cum se folosesc simbolurile ® şi TM. Cum se poate obţine o marcă înregistrată

„Cel mai fioros cap“ al Răscoalei din 1784 într-o imagine rară: înarmat „până-n dinţi“ şi însoţit de un câine de luptă

Legende cu vâlve şi holoangări în viaţa aurarilor din Apuseni

Alba Iulia, transfigurată de ciumă la începutul anilor 1700. Blestemul bolii asupra celor care au proiectat Cetatea

Primele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei. Care sunt tipurile de alarmă şi cât durează fiecare sunet acustic

Studentul român care luptă să ajungă în Antarctica. Documentarul TV realizat în stilul faimoaselor producţii BBC

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite