Porţi deschise la Palatul din Alba Iulia care i-a găzduit pe „craii Ardealului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea principală în fostul Palat al Principilor
Intrarea principală în fostul Palat al Principilor

Palatul are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Carolina, o istorie indelungata, legata de personalitati si evenimente marcante din istoria Transilvaniei si chiar a Europei. In zilele noastre, se cauta modele inovatoare de transformare urbana a edificiului.

Palatul Principilor din Alba Iulia, edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina, şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de aproape 150 de ani, soarta regiunii a fost dirijată de la Albă Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania. Palatul din zilele noastre reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa  principilor Transilvaniei (1541-1703). Chiar şi astfel segmentat, Albă Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

Monumentul este unic în Transilvania şi aminteşte de vremurile în care oraşul era un centru al elitelor, era o „stea“ în cultura şi istoria Transilvaniei. Asta, deşi din exterior este „îmbrăcat într-o haină care nu spune multe“.

Turul Palatului Principilor

O ocazie de a-i descoperi trecutul, dar şi prezentul şi viitorul este evenimentul organizat vineri, 25 noiembrie, de la orele 13.00, în Sala Unirii din Alba Iulia. Acţiunea este organizată de către Institutul pentru Politici Publice, în parteneriat cu Primăria Municipiului Albă Iulia.

„Pentru câteva ore, împreună cu reprezentanţi ai autorităţii locale, ai administraţiei centrale, specialişti din societatea civilă şi reprezentanţi ai industriilor creative şi culturale din oraş, vom discuta despre trecutul, prezentul şi viitorul Palatului Principilor, dar şi despre perspectivele de transformare a acestui edificiu reprezentativ pentru specificul istoric şi arhitectural al Transilvaniei“, transmit organizatorii.

Puteţi participa, la sfârşitul evenimentului, la un tur ghidat prin Palatul care i-a găzduit pe „craii“ (n.a. Principii) Ardealului. Astfel, puteţi află care sunt pârghiile prin care edificiul ar putea genera pentru Albă Iulia atât valoare culturală, cât şi economică şi socială.

„Vino cu noi să deschidem porţile Palatului Principilor!“ este parte a proiectului „Oraşul user-friendly“,  prin care se promovează un model inovator de transformare urbană a unor obiective istorice, cum este Palatul din Albă Iulia.Tot pe agenda evenimentului figurează şi lansarea Cartierului Creativ Carolina,în caponieră din spatele Biblitecii Batthyaneum. Organizaţia reuneşte tineri profesionişti din categorii diverse, care vor să se implice activ în organizarea vieţii culturale şi artistice a oraşului Alba Iulia. (Articol scris de NICU NEAG)

Citiţi şi:

Istoria legendară a Fetelor de la Căpâlna, ansamblul care a inspirat mari vedete ale lumii. Dansul în spirală şi fertilitatea

Moartea ”frumoasă” a unui cântăreţ de muzică populară: s-a prăbuşit pe scenă după 27 de bisuri

Cum l-a scăpat butoiul de curechi de furia armatei maghiare pe dascălul de suflet al lui Mihai Eminescu, în 1849

Casa triunghiulară de la Alba Iulia, cea mai frumoasă din Transilvania. Cum arată locuinţa care se pierde în peisaj

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite