Poluare accidentală pe râul Mureş cu ulei de transformator de la termocentrala din Iernut

Poluare accidentală pe râul Mureş cu ulei de transformator de la termocentrala din Iernut

În zona oraşului Teiuş a fost amplasat un baraj cu materiale absorbante

Râul Mureş a fost poluat accidental, vineri, cu ulei în urma unei fisuri la un transformator de la o termocentrală a Romgaz de la Iernut. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Directorul Administraţiei de Apă Bazinală Mureş, Cristian Bratanovici, a declarat, că poluarea cu ulei s-a produs după ce s-a fisurat un transformator al termocentralei de la Iernut, iar reprezentanţii acesteia nu şi-au dat seama, fiind sesizaţi de către un reprezentant al Asociaţiei Judeţene a Pescarilor, iar astfel au fost trimise echipe.
 
”Am luat probe şi am sistat imediat evacuarea, dar deja din cauza debitului de pe râul Mureş şi a vitezei de propagare s-a difuzat. În două ore, a ajuns la Luduş. Nu e o pată compactă, sunt difuze”, a spus Cristian Bratanovici.
 
Astfel, s-a luat decizia ca în aval, la Teiuş, să se construiască baraje cu materiale absorbante, pentru a reduce din poluare. Reprezentanţii Administraţiei de Apă Bazinală Mureş nu pot spune cu exactitate, la ora aceasta, cât ulei a ajuns în râul Mureş, Cristian Bratanovici precizând că s-a scurs ”sub o tonă”.
 
De asemenea, în aval s-au sistat alimentările cu apă. La rândul său, prefectul de Mureş, Lucian Goga, a declarat că echipe de la Garda Naţională de Mediu, Apele Române şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  al judeţului Mureş au ajuns la faţa locului.
 
El a precizat că reprezentanţii Apelor Române i-au dat asigurări că vor opri petele de ulei şi că nu s-a sesizat mortalitate piscicolă, peliculele fiind la suprafaţa apei. Termocentrala de la Iernut a fost preluată de Romgaz, companie subordonată Ministerului Energiei. Termocentrala de la Iernut este producător de energie, iar transformatoarele sunt folosite la procesul de răcire.

Aseară, în jurul orei 22:30 unda de viitură a ajuns în judeţul Alba. În urma evaluării situaţiei din teren, s-au stabilit următoarele măsuri:
Stoparea evacuări de produse petroliere;
Monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul;
Avertizarea populaţiei şi a operatorilor economici privind protejarea surselor de apă, a hranei şi a animalelor. NU se va folosi apa râului Mureş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările