Poliţia din Alba a demarat operaţiunea „petarda“

Poliţia din Alba a demarat operaţiunea „petarda“

Deţinerea şi vânzarea produselor pirotehnice ilegale se pedepseşte cu închisoare

În preajma sărbătorilor de iarnă, pieţele devin locul ideal pentru comercializarea acestor produse. Încălcarea legislaţiei atrage amenzi usturătoare şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 luni. Poliţiştii au găsit deja un tânăr care deţinea ilegal astfel de produse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sărbătorile de iarnă şi trecerea în noul an sunt întotdeauna marcate cu tradiţionalele focuri de artificii. Din păcate, unii albaiulieni uită că nu toate obiectele de artizanat şi de distracţie pe bază de amestec piretehnic sunt legale.

Controale sporite

Pentru a se asigura că se respectă legislaţia şi există pericol pentru producerea unor accidente, reprezentanţii de la compartimentul specializat din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba au demarat o aşa zisă operaţiune „petarda“. „Sunt verificaţi agenţii economici, persoanele fizice şi juridice care efectuează operaţiuni cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestec pirotehnic“, a spus Iulia Haţegan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Aceasta a precizat că rolul acestor controale este acela de a spori siguranţa oamenilor. „În preajma sărbătorilor de iarnă, aceste obiecte reprezintă un mijloc de distracţie pentru mulţi cetăţeni. Se încearcă astfel prevenirea accidentelor şi a pagubelor materiale, precum şi depistarea celor care deţin şi comercializează ilegal aceste produse“, a mai spus Iulia Haţegan.

Prima sancţiune

Prima persoană din acest sezon care a intrat în atenţia poliţiştilor din Alba, este un tânăr de 19 ani din Abrud. Acesta a fost prins în urmă cu câteva zile având în portbagajul maşinii mai multe obiecte şi s-a ales cu dosar penal. Tânărul a specificat faptul că a cumpărat pocnitorile cu intenţia de a le folosi cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Poliţiştii atrag atenţia asupra riscului la care se expun în special tinerii.

„Este interzisă deţinerea, confecţionarea, comercializarea ori folosirea obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestec pirotehnic din clasele II, IV, T1, T2 şi a artificiilor din categoria obiectelor zburătoare luminoase şi a pocnitorilor din clasa I. Deţinerea sau producerea fără autorizaţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. 

„Petardele se găsesc la colţ de stradă“

Petardele şi pocnitorile reprezintă o tentaţie în special pentru adolescenţi. „Dacă vrei neaparat petarde ori pocnitori, chiar dacă sunt ilegale, dacă ai răbdare, găseşti în piaţă, la colţ de stradă, la vânzătorii ambulanţi. Din câte ştiu nu sunt scumpe. O cutie de petarde costă 3 lei, 7 lei sau 10 lei, în funcţie de numărul de bucăţi“, a spus Laurenţiu Olărean, în vârstă de 14 ani. Tinerii sunt conştienţi de pericolul la care se expun. „Nu ne jucăm, nu ne riscăm cu poliţia. Sunt periculoase. Am păţit-o chiar eu. Am aprins petarda în mână, am crezut că nu mai puşcă şi a explodat. De atunci nu îmi mai trebuie astfel de distracţii“, a spus Daniel Necreală, de 16 ani, din Alba Iulia.

3 grame este cantitatea maximă de amestec pirotehnic care este permisă de lege la petarde şi artificii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: