Pizzerii, fast-food-uri şi restaurante din Alba, verificate de inspectorii DSV. Ce nereguli au fost descoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
terasa

Inspectorii DSVSA Alba desfăşoară pe perioada stării de alertă o acţiunea pentru verificarea respectării cerinţelor privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică care comercializează produse prin comandare şi livrare la pachet şi la unităţile de alimentaţie publică care prepară şi servesc în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor (terase).

Astfel, în perioada 21 mai – 18 iunie 2020 au fost verificate 51 de obiective: restaurante, unităţi de tip catering, fast-food-uri şi pizzeri (unităţi cu livrare la pachet şi servire pe terasă). 

În urma controalelor efectuate au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.200 de lei, conform HG 984/2005 şi 16 avertismente, conform OG 2/2001, la unităţi din Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Cugir, Sebeş şi Blaj. S-a dispus reţinerea oficială a 10 kilograme de produse din carne de porc şi pasăre pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind regimul termic, conform indicaţiilor stabilite de către producător, şi pentru nerespectarea etichetării corespunzătoare a produselor din spaţiul frigorific.  

Alte nereguli constatate în urma controalelor au fost: 

- Deficienţe structurale ale pereţilor, pavimentelor, pardoselilor şi planşeelor; 

- Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind depozitarea materiei prime; 

- Neefectuarea recentă a acţiunilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare (DDD); 

Controalele au vizat, între altele, aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. Controalele DSVSA Alba cu această tematică vor continua pe toată durata stării de alertă.

De asemenea, pe lângă controalele efectuate pentru respectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (şi implicit pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare), activităţile inspectorilor au vizat consilierea operatorilor în domeniu şi, ulterior, verificarea respectării măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică. 

Revizuirea circuitelor funcţionale de producţie, preparare, livrare şi servire este esenţială şi trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a împiedica posibila infecţie cu virusul SARS – CoV – 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranţa alimentelor. Printre măsurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu, înainte de reluarea activităţilor, se numără: verificarea stării de întreţinere a tuturor spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor permise, revizuirea planurilor de igienizare şi dezinfecţie, în sensul creşterii frecvenţei acestor acţiuni şi a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecţii alimentare şi instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obţinerii de produse alimentare sigure, precum şi cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2.

Cerinţele care vizează asigurarea protecţiei clienţilor/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observaţional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor dupa plecarea clienţilor, a dezinfectării tuturor spaţiilor/ suprafeţelor unde au acces clienţii, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, informarea adecvată a clienţilor, precum şi  asigurarea distanţării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacţiunea fizică cu şi între clienţi.

În ce priveşte terasele sau spaţiile deschise din exterior ale unităţilor de alimentaţie publică, inspectorii vor continua controale pentru verificarea şi consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu.  Dezideratul este acela de a garanta cetăţenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure şi că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranţei alimentelor.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitar-veterinare teritoriale.

Citiţi şi:

 

FOTO Traseu turistic spectaculos, accesibil pentru toată familia, la Cetatea Colţeşti. Legenda fortăreţei cu o vechime de 700 de ani

 

VIDEO Avans important în punctele critice ale lotului 1 din Autostrada Sebeş - Turda. Stadiul lucrărilor la cele trei noduri rutiere

 

FOTO Debarcader, parc pentru rulote, zone de relaxare şi picnic. Planul comunei Ciugud pentru a pune în valoare râul Mureş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite