Pictura cu Gorbaciov, Bush şi Papa Ioan Paul al II-lea în biserică atrage turişti din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica „Schimbarea la Faţă“ din Petreşti a devenit atracţie pentru turişti din toată lumea. Lăcaşul de cult deţine una dintre cele mai interesante picturi realizate după 1990 în România.

Preotul paroh Alexandru Coman de la Petreşti a ţinut să îi reprezinte la intrarea în biserică pe „demolatorii comunismului“. Aşa îi numeşte el pe Papa Ioan Paul al II-lea, pe fostul preşedinte american George Bush şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov.

„Aceşti oameni providenţiali au schimbat lumea. Au avut un rol hotărâtor în dispariţia comunismului şi de aceea am ţinut să îi reprezentăm în pictura bisericii de la Petreşti. Lor le datorăm libertăţile de astăzi. Biserica ar trebui să-i declare sfinţi, pentru că ne-au izbăvit de acel sistem opresiv“, a spus preotul Alexandru Coman. Sub pictură este scris textul: „Când omul strigă: «Opriţi planeta vreau să cobor», Dumnezeu prin aceşti oameni providenţiali a schimbat mersul lumii“. Prima parte a textului provine din dramaturgia americană.

Filosofi greci şi domnitori români

Originalitatea picturii este prezentă în toată biserica. Astfel, pe peretele din stânga intrării sunt pictaţi, tot pentru prima dată într-o biserică ortodoxă, cei trei mari poeţi ai Ardealului: George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga. Sub pictură este scris: “Poeţi care au plâns durerile Ardealului şi au înveşnicit ţăranul şi satul românesc-transilvan”. Pe un perete din pridvor sunt pictaţi cei doi mari filosofi greci, Platon şi Aristotel. Scena Naşterii Domnului îi cuprinde, în loc de cei trei magi de la răsărit, pe trei dintre marii domnitori români: Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul şi Constantin Brâncoveanu.

image

Click pe poze pentru galerie foto

În plus, lângă Patriarhul Teoctist este pictat Episcopul Greco-Catolic Inochentie Micu Klein, iar lângă fostul Arhiepiscop Andrei Andreicuţ, în prezent Mitropolit al Clujului, este reprezentat Episcopul Evanghelic Albert Klein. „Este o pledoarie pentru unitatea lumii creştine, a celor trei mari biserici, creştin-ortodoxă, catolică şi protestantă“, a precizat preotul Coman. Episcopul Inochentie Micu Klein mai este prezent într-o biserică ortodoxă, la Blaj, unde a fost pictat alături de Mihai Viteazul şi Avram Iancu.

Turişti din toată lumea

Pentru oamenii din Petreştit, ideea preotului este una interesantă şi binevenită pentru comunitate. „Datorită lor a căzut comunismul. Foarte multă lume a venit să viziteze biserica pentru această pictură. Eu am cheia şi merg să le deschid atunci cand vin turişti. Au venit din Marea Britanie, America şi din alte ţări. Au fost şi ziarişti din Marea Britanie“, a spus Nastasia Fulea, de 78 ani, care face parte din corul bisericii.

„Pictura vine oparecum în contradicţie cu picturile din celelalte biserici ortodoxe. A fost un act de curaj al părintelui. Canoanele bisericii ortodoxe sunt oarecum închistate şi nu permit astfel de iniţiative. Părintele a considerat că, dacă aceste trei mari personalităţi nu ar fi existat, comunismul ar fi dăinuit în estul Europei. Merită să fie reprezentaţi într-o astfel de ipostază“, a spus Ioan Fulea (54 ani), învăţător din sat. Preotul a ţinut să reprezinte cele trei personalităţi şi pentru a răspunde opreliştilor din vremea comunismului, concretizate prin opoziţia sistemului faţă de construirea noii biserici de la Petreşti. Lăcaşul de cult a fost ridicat sub pretextul modernizării bisericii vechi. Astfel, în timp ce se ridica noua biserică în jurul celei vechi, aceasta din urmă era demolată. Biserica nouă a fost sfiinţită în anul 2001.

Muzeul satului

În curtea bisericii este un momument impresionant închinat eroilor din Petreşti, care au murit în cele două războaie mondiale. De asemenenea, într-o clădire anexă este amenajat un muzeu al tradiiţiilor populare. Se pot vedea aici obiecte foarte vechi, cum ar fi un război de ţesut, o tiparniţă de plicuri, icoane pe sticlă, haine populare, fotografii document şi obiecte arheologice foarte vechi, din cultura Petreşti, descoperite în zona localităţii.

image

„Am avut şi câteva ceasuri de perete deosebite, cu pendul şi cu cuc, dar au fost furate în urmă cu câţiva ani. A fost un furt la comandă, pentru că au dispărut doar ceasurile. Făptaşii nu au fost descoperiţi. După furt a fost instalat un sistem de alarmă“, a precizat încăţătorul Ioan Fulea.

image

Accesul vizitatorilor este gratuit. Biserica şi muzeul sunt deschise, atunci când nu este preotul Alexandru Coman, de către Nastasia Fulea, care locuieşte peste drum. La biserică se ajunge pe drumul spre fabrica Pehart. Din strada 1 Mai se face la stânga pe strada Şurianu, unde se găseşte biserica. Cei care doresc să stea mai multe zile se pot caza la cele două pensiuni din Petreşti (Casa Faur şi La Petreşti), sau la pensiuni şi hoteluri din Sebeş, la 3 kilometri distanţă. De aici se poate pleca în drumeţii de neuitat pe Valea Sebeşului, până la Vârful Şureanu şi lacul de acumulare de la Oaşa. Drumul recent modernizat oferă condiţii foarte bune de acces la peste 1.500 de metri altitudine.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite