Piatra penitenţei: cum erau pedepsite de Biserică femeile care comiteau adulter în Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piatra penitenţei avea o greutate de 15 kilograme. Foto: www.reabilitare.info
Piatra penitenţei avea o greutate de 15 kilograme. Foto: www.reabilitare.info

Una dintre atracţile principale ale oraşului Sebeş este Biserica Evanghelică, veche de opt secole. În interiorul monumentului istoric este expus şi astăzi un obiect care în trecut era foloist la pedepsirea femeilor adulterine: piatra penitenţei.

În biserica din Sebeş a rămas şi astăzi, acum ca exponat, aşa-numita piatră a penitenţei, o lespede din alabastru, sculptată în relief, în greutate de circa de 15 kilograme, prinsă de un lanţ gros. Originea ei se pierde în negura timpului. 

”Pe piatra penitenţiei sunt sculptate nişte feţe suferinde. Se ştie că, până în secolul al XIX-lea, instituţia căsătoriei era sub jurisdicţia Bisericii. Cu această piatră erau pedepsiţi enoriaşii pentru păcate grave, cum ar fi adulterul. Astfel, cel pedepsit era obligat să stea la intrarea în biserică, cu piatra atârnată de gât pe tot parcursul slujbei, pentru a fi văzut de ceilalţi”, afirmă preotul evanghelic Alfred Dahinten. Piatra datează din anul 1760 şi era utilizată în principal pentru pedepsirea femeilor care comiteau adulter. 

Pedeapa era dificilă, din mai multe puncte de vedere. Greutatea pietrei crea mari probleme celui obligat să o ţină atârnată de gât timp de mai multe ore cât ţinea slujba. De asemenea, persoana descoperită cu păcatul era exclusă din societate. În perioada Evului Mediu, sexul înainte de căsătorie sau adulterul reprezentau adevărate riscuri. Preoţii erau obligaţi să raporteze adulterul mărturisit în timpul

biserica sebes

confesiunilor, iar pedeapsa ce implica ”piatra penitenţei” era una dintre cele mai blânde. Mult timp, aceste păcate s-au pedepsit cu ani de închisoare sau chiar cu moartea.

Pe lângă ”piatra penitenţei”, Biserica Evanghelică din Sebeş, despre care se spune că a reprezentat model pentru Biserica Neagră din Braşov, mai are şi alte atracţii ceea ce o face o destinaţie obligatorie de vizitat pentru cei care se aaflă în trecere prin Sebeş. 

Cea mai valoroasă ”podoabă” a bisericii este altarul, de tip poliptic, înalt de 13 metri şi lat de 6 metri, ridicat pe o colonetă renascentistă şi care prezintă scene de o cromatică asemănătoare picturii flamande şi germane. ”Altarul este de tip renascentist, fiind finalizat pe la 1520. Este unul dintre cele mai mari de la Sud-Vest de Viena”, precizează preotul Alfred Dahinten. Statuia Maicii Domnului din mijlocul scrinului este o imitaţie din 1731 a statuii originale. 

Orga bisericii, funcţională încă, de tip romanic, a fost prima executată, în 1893, de fraţii Reiger în Ardeal. De asemenea, biserica deţine un pian cu coadă lungă, executat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ceasul secular amplasat pe turnul bisericii este încă funcţional. 

Situată în centrul oraşului Sebeş, lângă drumul naţional care traversează municipiul, Biserica Evanghelică din vechiul burg săsesc este vizitată îndeosebi de turişti din Austria şi Germania, nu şi de către suficienţi turişti români, ea nebeneficiind de faima altor lăcaşuri similare, poate nu atât de vechi. Construcţia bisericii datează de la începutul secolului al XIII-lea.

biserica sebes

Biserica a fost restaurată între 1961 şi 1964, din fonduri de stat, şi a beneficiat recent de o altă renovare parţială, de această dată cu fonduri europene. Monumentul poate fi vizitat de oricine doreşte să-i treacă pragul, singura zi în care nu are program de vizitare fiind lunea (marţi — sâmbătă între orele 10,00 — 13,00; 15,00 — 17,00, iar duminică, între orele 15,00 — 17,00). 

Citiţi şi:

Chelnerul din telefon, aplicaţia realizată de un tânăr din Alba Iulia care ţine locul ospătarului din restaurant

Satul cu 1,5 milioane de fire de trandafir. Superba afacere a unor ţărani din Alba pornită cu banii de pe „ordonanţă“

Ce semnificaţie are culoarea ochilor şi cum influenţează personalitatea umană. Cât de rari sunt ochii verzi la nivel globala

„Indiana Jones“ de Transilvania: aventurile incredibile ale exploratorului Franz Binder în triburile de canibali din Africa

Afacerea generoasă a unui IT-ist român din SUA: o companie la care lucrează de acasă doar persoane cu dizabilităţi

Şcoala dintr-un sat din Alba care mai are doar 9 elevi. Trei profesori pregătesc un singur copil pentru Evaluarea Naţională

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite