Peştera Huda lui Papară din Apuseni – sanctuarul liliecilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peşterea din Munţii Trascău deţine cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Constatarea a fost făcută de cercetători din Cluj-Napoca care au scos în evidenţă că, în fiecare iarnă, în peşteră hibernează zeci de mii de lilieci. Peştera este amenajată doar parţial pentru vizitare.

Peştera Huda lui Papară din Munţii Trascău găzduieşte cea mai mare aglomerare de lilieci din Europa. Este, potrivit specialiştilor, un sanctuar al liliecilor. „Acolo există două categorii de condiţii, una pentru lilieci iar cealaltă sau împotriva liliecilor. Este o peşteră ascendentă, iar deschiderea este deosebit de largă. Se îngustează după mai bine de un kilometru, ceea ce însemană că poată să absoarbă un număr mare de lilieci. Este ca un clopot care absoarbe căldura”, a spus Ioan Coroiu, conferenţiar dr. la Facultatea de Biologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Numărul liliecilor creşte în fiecare an

Cercetătorul a precizat că numărul liliecilor care hibernează aici creşte de la an la an. În iarna trecută numărul acestora a fost estimat la 84.000. „Pe locul doi în Europa, la mare distanţă, este o hibernaculă din Polonia. Este formată din nişte galerii săpate de armata germană în timpul celui de-al doilea război mondial. Aici hibernează aproximativ 22.000 de exemplare”, a afirmat Ioan Coroiu.

În peşterea Huda lui Papară se găsesc, în principal, lilieci din patru specii. Una dintre acestea formează colonii de până la 750 de exemplare, care, de asemenea, reprezintă un record european. Profesorul clujean mai afirmă că peştera din Apuseni are şi efecte negative asupra liliecilor. „Deschiderea largă face ca shimbările bruşte de temperatură să ajungă până la o distanţă mare în interior. Sunt ierni în care găsim, din această cauză, sute de cadavre, dar sunt pierderi naturale”, a completat Ioan Coroiu.

Amenajată parţial pentru vizitare

Peştera se află în comuna Sălciua în partea de nord-vest a Munţilor Trascău, la izvorul pârâului Valea Morilor, afluent al Arieşului, la o altitudine de 567 m. Intrarea are o înălţime de aproape 40 de metri. În 2004, printr-un program cu finanţare europeană, s-a demarat o acţiune de amenajare pentru vizitare de către Asociaţia „CETM Albamont“ din Alba Iulia, care, însă, nu a fost finalizată.

Se ajunge la peşteră de la drumul naţional nr. 75, din satul Sălciua de Jos. Distanţa până în cătunul Sub Piatră, unde se află obiectivul turistic, este de cinci kilometri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite