Peste 200.000 de oameni au votat în Alba. Filmul alegerilor prezidenţiale 2014

Peste 200.000 de oameni au votat în Alba. Filmul alegerilor prezidenţiale 2014

Alegeri prezidentiale - turul doi

Procesul electoral a început duminică dimineaţă şi în Alba fără incidente. Listele electorale la alegerile prezidenţiale 2014 cuprind 317.128 de alegători care pot vota la cele 439 de secţii deschise în tot judeţul.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 19.35 Până la ora 19.00, potrivit datelor preliminare afişate pe site-ul BEC, prezenţa la vot în Alba a fost de 61,99%. Din totalul de 317.052 de alegători şi-au exprimat opţiunea la urne un număr de 196.551 de persoane. Dintre acestea, 177.447 sunt pe listele permanente, 16.538 au votat pe liste speciale, iar 2.566 cu urna mobilă. În primul tur, în Alba, au votat până la ora 19.00, 51,27% dintre alegători. În 2009, în turul doi au votat până la aceeaşi oră un procent de 54,86% din electorat.
 
UPDATE 18.55 Reprezentanţii celor două alianţe politice care au candidaţi în turul doi al alegerilor prezidenţiale au depus duminică plângeri la BEJ Alba referitoare la turism electoral sau mită electorală. În toate cazurile, BEJ a sesizat poliţia. Prima dintre plângeri a fost depusă de ACL, care a reclamat faptul că un reprezentant al PSD Alba Iulia, ”cu funcţie de conducere la o instituţie cu număr mare de angajaţi, Electrica SA, încearcă să influenţeze opţiunea de vot a alegătorilor. Deşi reprezentanţii ACL nu spun despre cine este vorba, din plângere rezultă că persoana acuzată este Bogdan Medrea, vicepreşedinte PSD Alba Iulia.
 
La BEJ Alba au fost depuse şi fotografii care să susţină plângerea. De cealaltă parte, PSD Alba a depus o sesizare prin care susţine că maşina de serviciu a primarului Mircea Hava (copreşedinte ACL Alba) este folosită pentru a transporta oameni la vot. O altă plângere a fost depusă tot de PSD, la sesizarea primarului din Teiuş, Mirel Hălălai, care a precizat că în zona unui supermarket din oraş există suspiciuni de mită electorală. 
 
UPDATE 16.35 Până la ora 16.00, potrivit datelor preliminare afişate pe site-ul BEC, prezenţa la vot în Alba a fost de 44,18%. Din totalul de 317.052 de alegători şi-au exprimat opţiunea la urne un număr de 144.077 de persoane. Dintre acestea, 125.787 sunt pe listele permanente, 11.974 au votat pe liste speciale, iar 2.316 cu urna mobilă. În mediul urban au votat 43,39% dintre alegători, iar în rural un procent de 45,39%. Din punct de vedere a prezenţei, Alba se afla pe locul 22 la nivel naţional. În primul tur, în Alba, au votat până la ora 16.00, 34,5% dintre alegători. În 2009, în turul doi au votat până la aceeaşi oră un procent de 40,36% din electorat.
 
UPDATE 16.00 La una din secţile de vot de la Şcoala Generală din Miceşti a votat şi Ioan Popa, patronul Transavia, cel mai bogat om din Alba şi unul din cei mai avuţi din România. Acesta a spus că şi-a exercitat dreptul la vot, exact cum ar trebui să facă toţi românii şi doreşte de la noul preşedinte să aducă mai multă linişte în ţară.
 
“Eu am votat pentru că este o datorie cetăţenească pe care trebuie să ţi-o exprimi, având în vedere că este foarte importantă treaba asta. În ceea ce mă priveşte direcţia votului este una în care aş dori ca în ţara asta să fie mai multă linişte. Vreau să fie linişte cel puţin pentru următorii cinci ani, dar şi de atunci încolo ca să ne putem desfăşura activitatea. Oamenii de afaceri aşteptăm de la noul preşedinte să facă cumva să avem un mediu legislativ mai stabil, să nu se mai schimbe în toată ziua regulile şi dacă nu suntem ajutaţi măcar să fim lăsaţi în pace să ne desfăşurăm activitatea” a declarat Ioan Popa (foto jos) patronul Transavia la ieşirea de la vot.
 
 
UPDATE 13.55 Doi veterani de război, trecuţi de 100 de ani, îşi exercită dreptul la vot în judeţul Alba. Ştefan Ioan Istrate, plutonier adjunct în rezervă din Draşov şi Gheorghe Chiorean din Ocna Mureş au ţinut să îşi exprime şi ei principalul drept oferit de democraţie – dreptul la vot. Dacă veteranul de război din Draşov, care în urmă cu trei săptămâni a împlinit vârsta de 103 ani, a solicitat o urnă mobilă acasă, colegul de „breaslă” din Ocna Mureş, Gheorghe Chiorean, care în luna august a trecut pe 100 de ani, a ales să meargă pe picioarele lui la secţia de votare.
 
UPDATE 13.40 Până la ora 13.00, potrivit datelor preliminare afişate pe site-ul BEC, prezenţa la vot în Alba a fost de 26,01%. Din totalul de 317.052 de alegători şi-au exprimat opţiunea la urne un număr de 82.481 de persoane. Dintre acestea, 73.939 sunt pe listele permanente, 7.332 au votat pe liste speciale, iar 1.210 cu urna mobilă. În mediul urban au votat 26,69% dintre alegători, iar în mediul rural - 24,99%. Judeţul Alba era, din punct de vedere a prezenţei, pe locul 28 la nivel naţional În primul tur, în Alba, au votat până la ora 13.00, 20,78% dintre alegători. În 2009, în turul doi au votat până la aceeaşi oră un procent de 23,30% din electorat.
 
UPDATE 11.35 La Spitalul din Blaj, bolnavii internaţi nu vor putea vota cu ajutorul urnei mobile. BEJ Alba a admis duminică o contestaţie depusă de PSD care a reclamat faptul că cererea pentru urna mobilă a fost depusă tardiv, doar duminică dimineaţă. Potrivit legii, urna mobilă trebuia depusă cel târziu sâmbătă până la ora 20.00. Reprezentanţii spitalului din Blaj au încercat să facă acest lucru sâmbătă seara, dar nu au reuşit pentru că nu i-au găsit pe membrii secţiei de vot de unde doreau să solicite urna mobilă.
 
Au revenit cu cererea duminică dimineaţă, care a fost aprobată de biroul secţiei respective. PSD a formulat contestaţie la BEJ Alba, care a fost admisă. BEJ a anulat procesul verbal al secţiei de vot din Blaj pe motiv că cererea pentru urna mobilă a fost depusă tardiv. În aceste condiţii, bolnavii internaţi la spitalul din Blaj mai pot vota doar dacă merg personal la secţia de vot.
 
UPDATE 11.15 Copreşedintele ACL Alba, primarul Mircea Hava, a votat duminică la secţia nr. 22 de votare, organizată în incinta Şcolii Generale ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La ieşirea din secţie, Hava a declarat următoarele: ”Am votat pentru România lucrului bine făcut. Va fi un preşedinte normal. Este cea ce aşteptăm toţi. Toţi cei din Transilvania, din Diaspora, din Moldova şi din toată ţara românească. Românii sunt aceaiaşi peste tot”.
 
Liderul ACL Alba şi-a exprimat revolta vizavi de condiţiile de a îşi exprima votul asifgurate românilor din Diaspora. Este groznic să te scoli la ora 5.00, să te duci pe drum 3-4 ore ca să stai la cozi de kilometri ca să votezi. Sunt sigur că vom avea preşedintele pe care ni-l dorim, preşedintele normal”, a mai spus Mircea Hava.
 
 
UPDATE 11.00 Un număr de 687 de persoane private de liberate s-au înscris să voteze cu urna mobilă, pe 16 noiembrie, la Penitenciarul Aiud. Comparativ, în turul I de la prezidenţiale, pe 2 noiembrie, 679 de deţinuţi s-au înregistrat la conducerea unităţii pentru a-şi exercita dreptul de a vota. Urna mobilă va fi depusă în cluburile pentru activităţi educative din cadrul închisorii. Cei care şi-au exprimat intenţia de a vota se mai pot răzgândi dacă mai vor să pună ştampila de vot pe buletin. La Penitenciarul Aiud execută pedepse privative de libertate peste 1000 de persoane.
 
UPDATE 10.55 La ora 09.00, la secţia nr.43, de la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman a pus ştampila pe buletinul de vot. A venit singur la secţia de vot, şi a plecat cu un gând optimist că a votat „pentru a nu lăsa toată puterea în mâna partidului de stat”. De asemenea a făcut şi un îndemn către alegătorii, care poate stau în dubii dacă să se prezinte la vot sau nu: „Ieşiţi la vot şi fiţi eroi în turul II”.

 
UPDATE 10.50 La ora 10.00 prezenţa la vot în turul doi în judeţul Alba a fost de 8,31%, cu aproape două procente mai mult decât în primul tur. Numărul total al celor care au votat în judeţul Alba este de 26.338 de persoane, din care 22.643 pe listele permanente, 3.072 pe listele speciale şi 623 cu urna mobilă. În mediul urban au votat 8,44% dintre alegători, în timp ce în mediul rural prezenţa a fost de 8,11%. Judeţul Alba a fost pe locul 24 la nivel naţional. În primul tur în Alba prezenţa la vot a fost de 6,23%. În 2009, în turul doi au votat până la aceeaşi oră un procent de 6,75% dintre alegătorii din judeţ.
 
UPDATE 10.30 Aproape 300 de pacienţi internaţi la Spitalul Judeţean Alba au solicitat urna mobilă pentru a vota. Pentru aceştia vor fi disponibile două urne de vot speciale ce vor fi transportate de la secţia nr. 16 de la Cinematograful “Dacia”, secţia nr. 7, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, respectiv secţia nr. 8 de la Colegiul HCC.
 
Managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a declarat şi-au exprimat dorinţa de a vota cu urna mobilă un număr de 297 de pacienţi care se află internaţi la secţiile unităţii medicale. Pe perioada alegerilor nu sunt eliberate bilete de învoire, deoarece conducerea spitalului nu îşi poate asuma răspunderea pentru viaţa bolnavilor pe perioada în care sunt în afara spitalului.
 
UPDATE 10.20 Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a votat la secţia nr.1 de la Centrul de zi pentru persoane vârstnice. Întrebat la ce rezultat se aşteaptă să obţină în judeţul Alba, Ioan Dîrzu a răspuns: „Să câştigăm”.  
 
„Turul doi şi definitiv va fi o bucurie mare pentru toţi românii. Viitorul preşedinte va fi unul care va unit toţi românii, va face ca România să fie mândră şi cetăţenii la fel. Am votat cu speranţa că vom termina cu dezbinarea, vom ajunge să fim toţi românii uniţi şi am votat pentru o Românie modernă şi prosperă”, a declarat Ioan Dîrzu la ieşirea din secţia de vot.

 
UPDATE 09.25 Prim-vicepreşedintele ACL Alba, Ion Dumitrel a fost printre primii politicieni care au votat duminică, la ora 8.00, la Şcoala Generală ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia. 
 
Am venit la vot cu gândul pe care îl au şi românii din diaspora şi cei care, iată, au manifestat în ultimele două săptămâni în marile oraşe ale României. Sperăm că pe viitor o să avem altfel de politică în România. 
 
Sperăm să avem respect faţă de Constituţie, faţă de legile ţării şi sper să nu mai trăiesc niciodată momentul ca după 25 de ani să aud manifestaţii în care se strigă jos comunismul, libertate şi drept la vot. Am crezut că acest lucru s-a rezolvat, dar din păcate nu a fost aşa”, a spus Ion Dumitrel.

 
Peste 170.000 de alegătorii aflaţi pe listele electorale din judeţul Alba şi-au exercitat dreptul de vot în primul tur la alegerile prezidenţiale. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, prezenţa la vot a fost de 55,03%.În mediul urban, au mers la vot 54,44% dintre alegători, iar în mediul rural din Alba, prezenţa la urne a fost de 55,76%. În secţiile de votare din judeţul Alba s-au prezentat la vot până la ora 21.00 un număr de 174.517 alegători (din care 158.160 pe listele permanente, 14.634 pe liste suplimentare şi 1.723 au votat la urna mobilă).
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările