UPDATE Percheziţii DIICOT la fabricile Holzindustrie Schweighofer, Direcţii Silvice şi Gărzi Forestiere într-un dosar cu prejudiciu de 25 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma industrială Holzindustrie Schweighofer de la Sebeş
Platforma industrială Holzindustrie Schweighofer de la Sebeş

DIICOT efectueaza, miercuri dimineaţă, percheziţii la sediul central al Holzindustrie Schweighofer şi în mai multe localităţi. Anchetatorii susţin că ar fi fost exportat lemn tăiat ilegal, iar prejudiciul în dosar s-ar ridica la 25 de milioane de euro.

UPDATE 14.20 La fabrica Holzindustrie de la Sebeş percheziţiile s-au finalizat în jurul orei 12.30, când două dube ale jandarmeriei au părăsit incinta fabricii. Nu se ştie, deocamdată, câte persoane au fost ridicate şi duse pentru audieri la Bucureşti. La Direcţia Silvică Alba, acţiunea procurorilor şi a poliţiştilor continuă şi la această oră. Anchetatorii ridică documente ce au legătură cu investigaţia penală.

UPDATE 10.00 Reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer au făcut public un comunicat de presă referitor la percheziţiile DIICOT ce sunt în desfăşurare la sediile din ţară ale procesatorului de lemn. În documnet se susţine că se cooperează cu autorităţile pentru o bună desfăşurare a anchetei.

”Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autorităţile şi oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018. Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează.  Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii.  Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată în soluţionarea rapidă şi corectă a acestei situaţii”, se afirmă în comunicat.

UPDATE 09.30 În 2015, inspectorii Ministerului Mediului au descoperit la Sebeş aproximativ 160.000 de metri cubi de lemn fără documente legale. În acelaşi an, doi angajaţi ai Holzindustrie au fost filmaţi cum negociau achiziţionarea de lemn tăiat ilegal. Scandalul a determinat pierderea certificatului FSC (Organizaţia Forest Stewardship Council ) pentru lemnul procesat de compania austriacă 

Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 angajaţi. Compania austriacă a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României. În luna martie, Schweighofer a anunţat că vinde subsidiara Cascade Empire, care deţine peste 14.000 de hectare de păduri, şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group.

UPDATE 09.15: Compania Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare exportator de lemn din România şi unul dintre cei mai mari din Europa. Cifra de afaceri a companiei a fost, în ultimii ani, pe măsura capacităţilor de producţie. În 2016, ultimul an disponibil pe site-ul ANAF, firma a avut o cifră de afaceri de 1,94 miliarde de lei (circa 400 de milioane de euro) şi un profit pe măsură: 189 de milioane de lei (aproape 41 de milioane de euro). În fabricile companiei lucrează circa 2.700 de angajaţi.

UPDATE 09.00: Printre cele 4 instituţii vizate de acţiunea DIICOT este şi Direcţia Silvică Alba. În faţa sediului instituţiei se află o dubă a jandarmeriei, în timp ce accesul în clădire este restricţionat, iar zona este păzită de jandarmi (foto jos)

UPDATE 08.40: Sunt vizate, în principal, fabricile deţinute de de grupul Schweighofer la Sebeş în judeţul Alba şi la Rădăuţi în Suceava. Procurorii au descins, de asemenea, şi la sediile unor Direcţii Silvice şi Gărzi Forestiere din judeţele Alba, Suceava, Hunedoara, Braşov, Bihor şi Bucureşti, ai cărei reprezentanţi sunt suspectaţi de implicarea în activităţile infracţionale cercetate de DIICOT. La fabrica Holzindustrie Schweighofer au descins miercuri dimineaţă peste 20 de jandarmi şi poliţişti de la ”Crimă Organizată”.

Imagine indisponibilă

Dubă a jandarmeriei în faţa sediului Direcţiei Silvice Alba

Potrivit DIICOT, au fost puse în executare 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti, la persoane fizice şi juridice (din care 4 la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

   

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile”, se afirmă în comunicatul de presă făcut public miercuri dimineaţă.

Potrivit procurorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici. Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro. În cauză urmează a fi  conduse la sediul DIICOT- Structura Centrală mai multe persoane, în vederea audierii.

Citiţi şi:

FOTO Raiul de la Valea Mică, satul din Apuseni unde timpul s-a oprit în loc şi unde se înalţă „Degetul lui Dumnezeu“

FOTO VIDEO Un cioban român a dat în judecată UE pentru că nu se opune schimbărilor climatice: „Trebuie să-mi urc bovinele până la 1.400 de metri“

Aplicaţia revoluţionară de cumpărături lansată de şapte tineri IT-işti din Alba. Platforma rivalizează celebrul Amazon

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite