„Pe mine nu mă comanzi, că nu eşti şeful meu!“ Un atac cu toporul încheiat cu o condamnare pentru tentativă de omor

„Pe mine nu mă comanzi, că nu eşti şeful meu!“ Un atac cu toporul încheiat cu o condamnare pentru tentativă de omor

Foto: arhivă Adevărul

Un tânăr în vârstă de doar 25 de ani ar urma să stea aproape 6 ani la închisoare pentru o faptă de tentativă de omor pe care a comis-o în urmă cu un an de zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

După aproape un an de zile, Tribunalul Alba a pronunţat prima hotărâre în acest dosar. Fapta a fost rezultatul unui scandal produs pe o plantaţie de afine din localitatea Vinerea.

La cules de afine se aflau mai multe persoane, printre care şi părinţii agresorului şi fratele victimei. Scandalul a pornit de la reproşurile victimei, care avea responsbilităţi de verificare a activităţii culegătorilor, adresate agresorului privind modul în care acesta culegea afinele. I-a solicitat de mai multe ori să revină pe traseul parcurs pentru a culege afinile rămase în urmă.

În cadrul discuţiilor avute, inculpatul (F. R.) i s-a adresat astfel: „Pe mine nu mă comanzi, că nu eşti şeful meu!”. Disputa a evoluat cu injurii de ambele părţi, la faţa locului fiind chemat şi administratorul societăţii. Tânărul a continuat să adreseze cuvinte injurioase şi i-a comunicat, în final că „îţi arăt eu ţie cine sunt eu”.

La un moment dat acesta a plecat de pe plantaţia de afine şi a revenit după circa două ore însoţit de trei fraţi. ”În momentul în care a intrat în curtea societăţii, inculpatul i-a comunicat părţii vătămate «îţi arăt eu ţie», expresie ce subliniază dorinţa inculpatului de a o agresa fizic pe persoana vătămată. 

În aceste împrejurări, la un moment dat, în afara curţii societăţii, între membrii grupului inculpatului şi o parte dintre persoanele care îşi desfăşurau activitatea s-a produs spontan o altercaţie care a degenerat ulterior. 

Grupul agresorului a părăsit câteva minute zona şi a revenit ”înarmat” cu diverse obiecte ascuţite. Tânărul avea un topor, iar ceilalţi au adus răngi, furci şi lopeţi.

”În urma temerii create de comportamentul agresiv, persoanele vizate s-au refugiat în grabă în curtea aparţinând SC (…), persoana vătămată fiind nevoită, pentru a le ajuta în acest scop, dar şi pentru a le feri de orice acţiune violentă, să le împingă în interior. În contextul faptic astfel creat, persoana vătămată s-a dezechilibrat şi a ajuns în poziţia şezut, sprijinită cu mâna stângă de poarta de acces auto în unitate. Pe fondul conflictului avut anterior, inculpatul i-a aplicat, cu putere o lovitură cu ajutorul unui topor în direcţia capului persoanei vătămate. Victima a reuşit să pareze lovitura, ridicând imediat, din reflex, mâna dreaptă în apărare, pe care a poziţionat-o apoi la nivelul capului, înconjurându-l. Lovitura aplicată a nimerit braţul drept şi cotul drept”, se mai susţine în hotărârea pronunţată pe data de 14 iunie 2022.

În ciuda loviturii primite, victima a reuşit să se refugieze în curte, iar agresorul şi ceilalţi membri ai familiei au fugit de la faţa locului. Leziunile traumatice provocate bărbatului lovit cu toporul au necesitat pentru vindecare 45-50 zile de îngrijiri medicale.

”Din fişa de cazier judiciar se constată că dovedeşte o înclinaţie spre fapte antisociale, perseverenţa infracţională manifestată de acesta evidenţiind astfel un grad de pericol social sporit, o persistenţă în săvârşirea unui anumit gen de infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, inclusiv tâlhărie, şi culminând în prezenta cauză cu săvârşirea unei infracţiuni contra vieţii persoanei”, a concluzionat magistratul care a judecat dosarul. În final, acesta a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Hotărârea a fost contestată la instanţa superioară în grad.

Vă mai recomandăm:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările