Pe bicicletă la 73 de ani, de la Alba Iulia la Bucureşti, pentru a susţine cauza Monumentului Unirii de la 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragomir Vlonga într-un moment de repaus pe drumul de la Alba Iulia până la Bucureşti
Dragomir Vlonga într-un moment de repaus pe drumul de la Alba Iulia până la Bucureşti

La vârsta de 73 de ani, un locuitor al oraşului Alba Iulia a mers pe bicicletă până la Bucureşti pentru a susţine cauza finanţării unui Monument al Unirii de la 1918. Dragomir Vlonga a parcurs cei 350 de kilometri în şase zile.

Deşi are 73 de ani, Dragomir Vlonga nu s-a lăsat descurajat de distanţa considerabilă pe care a avut-o de parcurs, de frig sau de foame, şi asta doar pentru un vis, un monument la Alba Iulia, care să amintească de cei 100 de ani de la Marea Unire. 

Pentru că autorităţile din Bucureşti nu dau semne că ar dori să finanţeze amplasarea Monumentului Unirii la Alba Iulia, Dragomir Vlonga s-a gândit că este momentul să tragă un semnal de alarmă. Aşa că, în data de 15 mai şi-a pus costumul naţional, s-a urcat pe bicicletă şi a plecat spre Bucureşti, pentru a încerca să se întâlnească cu liderii politici pe care să-i convingă că România merită un monument care să le amintească strămoşilor de Marea Unire şi de cei 100 de ani care au trecut de la 1 Decembrie 1918.

barbat alba bicicleta monument unire

„Ideea mi-a venit încă din toamnă, pentru că m-am săturat să tot scriu într-un proces verbal, fac parte din nişte asociaţii şi pe ordinea de zi la şedinţe tot timpul unul din puncte este monumentul Marii Uniri. Încă din toamnă am zis hai să ieşim în stradă să ne bage lumea în seamă, să facem monumentul, dacă nu să facem greva foamei”, spune acesta. Bărbatul a parcurs cei peste 300 de kilometri pe o bicicletă veche, motiv pentru care a fost nevoit să ducă cu el şi piese de schimb, în cazul în care „tohanul” ceda, însă acest lucru nu l-a deranjat şi spune că, şi dacă era nevoit să meargă pe jos, nu ar fi zis nu, pentru ca acest monument să se realizeze.

barbat alba bicicleta monument unire

„Îmi doresc să se facă monumentul, pe jos veneam ca să trag un semnal de alarmă la cei care trebuie să se ocupe de problemă. Monumentul e al ţării, nu e al Albei. Primarul a spus că dacă era monumentul oraşului era făcut demult”, a declarat Dragomir Vlonga. Traseul urmat a fost Alba Iulia – Sebeş – Blaj – Copşa Mică – Sibiu – Făgăraş – Braşov – Bucureşti, oprindu-se în fiecare oraş şi localitate importantă pentru a aduna gândurile oamenilor şi susţinerea administraţiilor. În total, a avut 127 de intervenţii la primării, consilii judeţene, prefecturi, la oameni simpli sau diferiţi întreprinzători.

   

barbat alba bicicleta monument unire

Pe timp de zi, „pedala” spre destinaţie, cu micile opriri, iar noaptea îşi găsea cazare în diferite locuri, de la mănăstiri, cum ar fi cea din Cergăul Mic, pensiuni, rude sau chiar gara din Sibiu. Planul acestuia a fost să se prezinte la Guvern pentru o discuţie cu prim ministrul Sorin Grindeanu, iar, dacă nu îl primeşte, este dispus să facă greva foamei. „Am trimis scrisori la insituţii, la Preşedinte, la Guvern, Patriarhie. Ca să îşi dea toţi mâna să face ceva pentru că acest eveniment este al României”, spune bărbatul. Cu ajutorul parlamentarilor de Alba şi oamenilor care l-au cunoscut în timpul acestei „misiuni”, Dragomir a reuşit să discute cu reprezentanţii Departamentului Centenar, dar şi la Ministerul Culturii. Este decis să se prezinte şi la uşa premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a-i convinge că trebuie finanţat şi realizat acest Monument al Unirii. Dragomir Vlonga este jurist, teolog şi publicist.

barbat alba bicicleta monument unire

Proiectul viitorului monument al Unirii de la Alba Iulia

Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de nouă decenii, însă, din considerente financiare, a fost abandonat şi reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câştigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 şi a fost câştigat de acelaşi artist.

barbat alba bicicleta monument unire

Macheta Monumentului

În 2015, Senatul României a aprobat 15 milioane de lei pentru construirea Monumentului Unirii de la 1918. Proiectul prevedea că suma de 15.388.700 lei să fie alocată în tranşe egale, în perioada 2015-2018. La Camera Deputaţilor proiectul a fost blocat. Alocarea banilor prin lege ar fi singura soluţie, având în vedere că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu a fost cuprinsă o asemenea cheltuială. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 metri. Reprezentanţii administraţiei din Alba estimează că va costa, în final, circa 2 milioane de lei. Pentru ca monumentul să fie gata până la 1 decembrie 2018, când se aniversează 100 de ani de la Marea Unirii, se estimează că lucrările de construcţie ar trebui să înceapă cel târziu în toamana anului 2017.

Citiţi şi:

Culorile şi simbolistica. Ce semnifică cele mai importante nuanţe din viaţa noastră

INTERVIU Primarul care a construit cea mai prosperă comună din România. „Nu există gospodărie fără apă, canal, gaz, internet şi asfalt“

 

Miracolul românesc fără precedent. Comuna cu 3.200 de oameni în care o casă se vinde cu cel puţin 30.000 de euro

Pretenţiile Deliei pentru concertul de la AlbaFest: tunuri de căldură pe scenă, cort încălzit sau răcit, cameră cu canapea. 

Minunăţiile din Scăriţa-Belioara, rezervaţia din Apuseni cu vârfuri spectaculoase şi cu peşteri fără fund

„Şura culturală“ în care sunt interzise internetul şi televizorul. Clădirea convertită din gospodărie comunală în pensiune de clasă

Anii negri ai comunităţii evreieşti din Alba: raţie de 150 de grame de pâine pe zi, deposedaţi de firme şi proprietăţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite