VIDEO Patru firme îşi dispută cel mai mare centru de depozitare a deşeurilor din Transilvania. Contractul vizat depăşeşte 13 milioane euro

VIDEO Patru firme îşi dispută cel mai mare centru de depozitare a deşeurilor din Transilvania. Contractul vizat depăşeşte 13 milioane euro

Depozitul ecologic şi instalaţiile aferente sunt gata din 2017

Consiliul Judeţean Alba a primit patru oferte în cadrul procedurii de achiziţie publică privind concensionarea Centrului de Management al Deşeurilor de la Galda de Jos, cea mai mare investiţie de acest tip din Transilvania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentaţia de concesionare a fost lansată în SEAP, în luna aprilie 2020, şi are o valoare estimată de 63.518.681 de lei, respectiv circa 13,1 milioane de euro. Cei patru ofertanţi sunt Supercom SA Bucureşti, Girexim Uiversal SA Piteşti, Asocierea RER Vest SA Timişoara (lider) cu Retim Ecologic Service şi Asocierea Polaris Mediu SRL Târgu Jiu (lider) cu Polaris M. Holding SRL Constanţa. 
 
Suma estimată a constractuluieste mai mică cu aproximativ 3 milioane de euro faţă de precedentele două licitaţii, care nu au fost finalizate. În septembrie 2019, Consiliul Judeţean a decis anularea precedentei achiziţii după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile depuse de doi dintre operatorii care au participat la precedenta procedura de achiziţie publică. Potrivit noii proceduri, contractul va fi încheiat pe o durată de 6 ani. Operatorul ar urma să administreze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, dar şi procesul de transport a deşeurilor de la staţiile de transfer la centrul de la Galda de Jos. Instalaţiile au fost finalizate încă din 2017, însă sunt nefolosite datorită imposibilităţii concesionării acestora către un opreator privat.

 
Potrivit caietului de sarcini, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba este implementat în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat prin POS Mediu şi a proiectului „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat prin POIM. Astfel, Consiliul Judeţean Alba organizează procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor realizate prin proiect.
 
 
Potrivit documentaţiei, infrastructura de deşeuri din judeţul Alba este compusă din: 
1. Instalaţii noi realizate prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba” şi proiectul „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”: - Centru de Management Integrat al Deşeurilor, Galda de Jos – compus din depozit ecologic (capacitate 543.000 mc), staţie de sortare (capacitate 42.213 to/an) şi staţie de tratare mecano-biologică simplă (capacitate 85.566 to/an) – Staţia de transfer deşeuri Blaj (capacitate 15.000 to/an) – Staţia de transfer deşeuri Tărtăria (capacitate 33.044 to/an) 
2. Instalaţii existente realizate de către unele unităţi adminstrativ teritoriale: – Staţia de sortare Aiud (investiţie PHARE) – Staţia de sortare Zlatna (Program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinţi, Zlatna şi Copşa Mică) – Staţia de transfer Abrud (investiţie PHARE) – Staţia de sortare Baia de Arieş (investiţie PHARE). Valoarea totală a proiectului implementat în perioada 2013 - 2017 a fost de peste 212 milioane de lei, fără TVA.
 
 
În vederea implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, judeţul Alba a fost împărţit în 4 zone de colectare, zonele 1 şi 4 fiind la rândul lor împărţite în sub-zone:
Zona 1 Sub-zona 1.1: Alba Iulia, Teiuş. Berghin, Ciugud, Cricău, Ighiu, Întregalde, Mihalţ, Ohaba, Sântimbru, Stremţ; Sub-zona 1.2: Aiud, Livezile, Lopadea Nouă, Mirăslău, Ponor, Rădeşti, Rimetea, Rîmeţ; Sub-zona 1.3: Ocna Mureş, Fărău, Hopârta, Lunca Mureşului, Noşlac, Unirea.
Zona 2 Sebeş, Cugir, Blandiana, Ceru Băcăinţi, Câlnic, Cut, Daia Română, Doştat, Gârbova, Pianu, Săliştea, Săsciori, Şibot, Şpring, Şugag, Vinţu de Jos 
Zona 3 Sub-zona 3.1: Zlatna, Almaşu Mare, Meteş; Sub-zona 3.2: Abrud, Bucium, Ciuruleasa, Mogoş, Roşia Montană; Sub-zona 3.3: Câmpeni, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Horea, Gârda de Sus, Poiana Vadului, Scărişoara, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra: Sub-zona 3.4: Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Poşaga, Sălciua 
Zona 4 Blaj, Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos, Jidvei, Roşia de Secaş, Sâncel, Şona, Valea Lungă.
 
Serviciile de colectare şi transport a deşeurilor în zonele 1, 2 şi 4 au fost concesionate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris Alba” şi ar urma să intre în vigoare în momentul în care este finalizată procedura de concesionare a CMID Galda de Jos. Pentru zona 3, nu a fost demarată, încă, achiziţia care ar urma să identifice un operator care să colecteze deşeurile din localităţile componente.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările