Patronul acuzat de furtul unei statui de patrimoniu în valoare de peste 200.000 de euro, achitat la Judecătoria Alba Iulia

Patronul acuzat de furtul unei statui de patrimoniu în valoare de peste 200.000 de euro, achitat la Judecătoria Alba Iulia

Statuia lui Hercule a fost prezentată după reconstituire la Muzeul Unirii

Patronul societăţii de construcţii din Alba Iulia judecat pentru că ar fi furat o statuie de patrimoniu în valoare de peste 200.000 de euro a fost achitat de instanţa de fond. Şoaită Ioan Ciprian a fost surprins în flagrant anul trecut în timp ce încerca să vândă două bucăţi din statuie într-o parcare din Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul a fost judecat pe fond la Judecătoria Alba Iulia. Instanţa a pronunţat decizia de achitare luni, 28 aprilie 2014. Şoaită Ioan Ciprian a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, inculpatul fiind menţinut câteva luni după gratii. Decizia poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.
 
Potrivit procurorilor, în luna martie 2012, când o echipă a firmei sale, efectua lucrări de săpături în Alba Iulia, cartierul Partoş, pe strada Dacilor, a descoperit o statuie din marmură albă a lui Hercule, fragmentată. Bărbatul nu a ţinut cont de obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului şi o gambă ruptă. La 13 septembrie 2013, poliţisti din IPJ Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum. În seara zilei de 17. 09. 2013, inculpatul Şoaită Ioan-Ciprian a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict, aflată asupra sa, pentru care cerea suma de 6.000 euro. Piesele au fost ridicate şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
 
”Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că alte 8 fragmente cuprinzând baza statuii, au fost luate de un alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale, fără să cunoască semnificaţia acestora. Cu ocazia percheziţiei domiciliare din 18. 09. 2013, părţile componente susmenţionate au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită. Conform evaluării experţilor, artefactul compus din cele 10 fragmente recuperate reprezintă statuie monumentală din marmură, originală şi provine din situl arheologic de interes naţional şi prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (sec. II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în lista Registrului Arheologic Naţional. Conform unei estimări prealabile piesa face parte din categoria de bunuri culturale încadrate în categoria „Tezaur”. Corpul statuii sustras de inculpat a fost evaluat la minim 20.000 euro, iar statuia reconstituită a fost evaluată de experţi la minim 200.000 euro. Prejudiciul produs Statului Român, a fost recuperat integral”, se afirmă într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, făcut public la momentul respective.
 
Statuia este din marmură de import (probabil din Asia Mică) şi datează din sec. II p.Chr. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de "Hercules Farnese", o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV a. Chr.). Din Dacia se mai cunoaşte o singură piesă de marmură similară, găsită la Mehadia şi păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, dar care este mai mică şi cioplită mai rudimentar. 
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: