Parlamentul alocă până în 2018 peste 15 milioane de lei pentru Monumentul Unirii de la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul României a decis alocarea sumei de 15.388.700 de lei pentru construirea Monumentului Unirii de la 1 Decembrie 1918. Banii vor fi alocaţi în tranşe egale în perioada 2015-2018.

”În cel mai recent memoriu adresat, în luna august, premierului Victor Ponta de către primarul municipiului, Mircea Hava, s-a solicitat selectarea membrilor cu autoritate profesională recunoscută pentru constituirea unui for legitim, care să fie investit cu atribuţii în vederea realizării monumentului de la proiectare, avizare până la execuţie, inclusiv organizarea evenimentelor de celebrare ale centenarului Marii Uniri. De asemenea acest comitet ar trebui să gestioneze resursele financiare şi de orice altă natură care să ducă la îndeplinirea în condiţii optime a tuturor obiectivelor propuse”, a declarat Mihai Coşer, purtător de cuvânt al administraţiei locale.

În baza avizului Ministerului Culturii, municipalitatea din Alba Iulia a promovat PUZ-ul “Ansamblul Memorial al Marii Uniri” în octombrie 2012. De la prima iniţiativă, din 1993, a realizării monumentului care să ilustreze un moment decisiv în realizarea unităţii naţionale prin organizarea unui concurs naţional de creaţie câştigat de sculptorul Mihai Buculei, acesta este momentul cel mai apropiat de realizarea acestui obiectiv. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 de metri.

“Alba Iulia a fost declarată obiectiv de interes naţional prin ordonanţa de urgenţă încă din anul 2000. După cele mai ample lucrări de reabilitare de care a avut parte cetatea, sperăm că în anul următor, când se împlinesc 300 de ani de la prima piatră de temelie a Cetăţii în formă actuală, să putem pune piatra de temelie pentru cel mai emblematic simbol al unităţii naţionale, Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ar fi practic, concretizarea eforturilor şi demersurilor a foarte mulţi patrioţi din Alba Iulia şi din întreaga ţară, oameni care au cinstit cu adevărat memoria înaintaşilor noştri, pe care noi i-am sprijinit şi pentru care se pare, a sosit momentul să îşi vadă visul cu ochii”, a spus primarul Mircea Hava.

Citiţi şi:

Aventură în sălbăticia Apusenilor. Spectacolul naturii de la Cheile Rîmeţului la Detunate

Artă populară veritabilă într-un cătun din Apuseni: ţăranul sihastru care împleteşte bucăţi de lemn

Proiect pe bani din Elveţia pentru dezvoltarea potenţialului turistic din Munţii Şureanu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite