„Parfumul comestibil“, mireasma care dă savoare preparatelor, creat de bucătarul Cosmin Toma din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parfumul poartă amprenta unui bucătar din Alba Iulia care şi-a propus să dea o notă elegantă unor condimente folosite în bucătăria tradiţională românească.

Despre parfumuri se pot spune multe, poate şi pentru că fiecare are propria istorie. Mai mult fiecare pulverizare poate fi inceputul unei poveşti pentru cel care-l foloseşte. În ultimii ani, industria parfumurilor s-a dezvoltat mult, astfel că în zilele noastre cine vrea poate avea propriul parfum.

Parfumul care dă savoare

Asta pare să fie şi filosofia unui bucătar din Alba Iulia care a transformat aroma unor condimente folosite în bucătăria romanească într-un parfum comestibil. Cosmin Toma a ales ca sticluţa cu „Parfumul comestibil de Alba Iulia“ sa fie un loc de întâlnire a mirodeniilor.

În „bagheta“ magică a bucătarului s-au amestecat, după o reţetă secretă, condimente folosite în bucătăria tradiţională românească: sare afumată, usturoi, cimbru ,mărar, tarhon, chimen pulbere, boia şi ulei.

image

„Concentraţia mirodeniilor este foarte mare, pentru a da savoare mâncărurilor. Se poate folosi la preparate din carne de porc, muşchiuleţ de vită, piept de raţă, carne de peşte“, explică bucătarul pentru ziarul Adevărul. 

image

Publicul larg poate „testa“ efectele pulverizării parfumului comestibil de Ziua Naţională, la Alba Iulia. De 1 Decembrie, zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar şi de pe alte meleaguri, vor prepara în aer liber, două tone de fasole în cel mai mare ceaun din România. Bucătarul intenţionează să înregistreze parfumul comestibil ca brand.

Cine este Cosmin Toma

Bucătarul şi-a lăsat amprenta şi pe cea mai mare carte de bucate din România. Lucrarea, cu proporţii a la Guines Book, are 3 metri înălţime şi patru lăţime şi conţine reţete inedite, cum ar fi cea pentru ciorba de burtă care se mănâncă cu furculiţa. 

Cosmin Toma este şi primul bucătar care a murat trandafirii, reţetă care, de asemenea, este prezentă pe cartea de bucate. Bucătarul mai este autorul unui mod inedit de a servi mâncarea - într-un ghiveci cu flori. (Articol scris de NICU NEAG)

Citiţi şi:

„Ascultă, urmăreşte şi taci“. Cine sunt şi cum acţionează cercetaşii, militarii de elită a Armatei Române

 

Totul despre carbohidraţi. Lista alimentelor bune şi a celor rele pentru organismul uman

Istoria legendară a Fetelor de la Căpâlna, ansamblul care a inspirat mari vedete ale lumii. Dansul în spirală şi fertilitatea

Moartea ”frumoasă” a unui cântăreţ de muzică populară: s-a prăbuşit pe scenă după 27 de bisuri

Cum l-a scăpat butoiul de curechi de furia armatei maghiare pe dascălul de suflet al lui Mihai Eminescu, în 1849

Casa triunghiulară de la Alba Iulia, cea mai frumoasă din Transilvania. Cum arată locuinţa care se pierde în peisaj

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite