Parcuri fitness şi piste de biciclete în cinci oraşe din Alba cu finanţare de la Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul fitness din Blaj
Parcul fitness din Blaj

Consiliul Judeţean Alba continuă în 2013 proiectul „Alba Urban“, prin care sunt finanţate obiective de recreere şi petrecere a timpului liber, destinate locuitorilor din judeţ. Este vorba despre amenajarea unor parcuri publice dotate cu aparate fitness, construirea unor foişoare pentru muzică de promenadă şi amenajarea de piste pentru biciclete.

Parcurile dotate cu aparate fitness vor fi amenajate în oraşele Teiuş, Aiud şi Ocna Mureş. Investiţia costă administraţia judeţeană suma de 135.000 de lei. Parcuri similare au fost construite de la demararea proiectului „Alba Urban“, în 2011, în alte trei oraşe: Cugir, Blaj şi Zlatna. Iniţiativa se bucură de un mare succes în rândul locuitorilor, motiv pentru care s-a şi luat decizia continuării proiectului şi în 2013. Administraţiile locale pun la dispoziţie terenul, care trebuie să fie amplasat într-o zonă cât mai accesibilă potenţialilor utilizatori, iar Consiliul Judeţean cumpără şi asigură instalarea aparatelor. O altă condiţie impusă primăriilor este ca zona să beneficieze de iluminat public.

În total, în fiecare parc sunt montate 11 aparate de fitness pentru adulţi, special concepute

fitness alba

 pentru mişcare în aer liber, dintre care unul este destinat persoanelor cu handicap. Aparatele permit punerea în mişcare a principalelor grupe de muşchi de la braţe, abdomen, picioare, spate. Multe persoane caută aparatele, întrucât au probleme de sănătate, iar medicii le-au recomandat anumite exerciţii de recuperare. Cei care le folosesc nu trebuie să aibă antrenament de specialitate. Unele sunt duble, astfel încât permit utilizarea lor de către două persoane în acelaşi timp. 

Piste de biciclete la Blaj şi Sebeş

Şi celelalte componente ale proiectului „Alba Urban“ vor fi realizate în 2013. Piste de biciclete vor fi amenajate la Blaj, pe Cîmpia Libertăţii şi la Sebeş, în Parcul Arini. Finanţarea asigurată este în valoare de 85.000 de lei. Componenta are ca scop îmbunătăţirea formei fizice a locuitorilor şi încurajarea mersului pe bicicletă. Foişoare pentru muzică de promenadă vor fi construite în oraşele Zlatna şi Sebeş. Fanfarele din judeţ dar şi alte formaţii de muzică, vor avea, astfel, spaţii unde să încânte publicul larg. Suma prevăzută în buget pentru aceste investiţii este de 30.000 de lei.

„Acest program, prin fiecare dintre componentele sale, are ca obiectiv atragerea publicului către

fitness alba

 manifestările în aer liber şi încurajarea mişcării în aer liber, pentru o viaţă sănătoasă. Totodată, dotarea cu astfel de elemente de mobilier urban, ce pot fi valorificate şi prin activităţi ale Centrului de Cultură Augustin Bena, precum concerte de fanfară sau concerte de muzică populară, contribuie şi la sporirea atractivităţii turistice a oraşelor din judeţul nostru”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean.

Proiect de reabilitare a fântânilor şi izvoarelor

Consiliul Judeţean Alba a demarat în 2013 un nou proiect ce vizează reabilitarea  arhitecturală a izvoarelor şi fântânilor publice din judeţ. Pentru acest an sunt alocaţi 50.000 de lei din bugetul propriu al instituţiei, urmând ca proiectul să înceapă cu reabilitarea a două obiective din localităţile Rimetea şi Avram Iancu. Este un program ce urmăreşte şi valorificarea unor legende şi istorii locale legate de izvoare sau fântâni. Sunt vizate acele surse de apă aflate pe domeniul public, care sunt în mod tradiţional recunoscute de comunitate ca având apă foarte bună şi pentru care analizele de specialitate arată că apa este potabilă. Construcţiile vor respecta specificul tradiţional local şi vor permite creşterea gradului de civilizaţie în aceste localităţi rurale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite