Paradisul animalelor sălbatice, la câţiva kilometri de Alba Iulia FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai câţiva kilometri de Alba Iulia, animalele sălbatice au lumea lor. Porci mistreţi, cerbi, pisici sălbatice, vulpi, fazani, cocoşi de munte, răpitoare, capre şi chiar urşi şi şacali populează pădurile şi păşunile de pe Valea Mureşului şi până spre crestele munţilor Apuseni.

O faună spectaculoasă, despre care puţină lume ştie şi pe care şi mai puţină lume a avut ocazia să o vadă vreodată. A adus-o în atenţia publică Felix-Bogdan Dragomir, care are două pasiuni mari: vânătoarea şi fotografia. Bogdan este vânător din 1994, dar în ultimii ani a început să fie atras şi de fotografie. Creaţiile sale incredibile au ajuns în reviste de profil din Europa şi chiar într-un calendar dedicat vieţii sălbatice.

Vânătorul a fotografiat urmele lăsate de un urs la numai 7 kilometri de Alba Iulia, respectiv în apropiere de Dumitra – Mihalţ. Acesta bănuieşte că ar putea fi vorba despre un urs tânăr dintr-o familie de urşi înregistrată recent în zona Daia.

De asemenea, Bogdan spune că, de câţiva ani, pe Valea Mureşului (venind dinspre Ungaria) au apărut şacalii. Acesta este un lucru inedit, şacalii nefiind înregistraţi până acum pe aceste locuri. Fără duşmani naturali (în urma împuţinării lupilor) şi mai puternici decât vulpile, aceştia s-au înmulţit în ultima vreme şi pot fi împuşcaţi (există cotă la şacal, ceea ce înseamnă că prezenţa lor în zonă este recunoscută).

„Sunt colaborator permanent al revistei vânătorilor şi pescarilor din România. Zeci de poze au apărut şi pe coperţile revistelor şi calendarelor de specialitate din Germania sau Italia. Această pasiune poate fi mai costisitoare decât vânătoare, aparatura poate ajunge la bani foarte mulţi. În timp vreau să mă îndrept spre acest domeniu de «vânătoare ecologic㻓, a spus Bogdan Dragomir. 

image

Primul şacal vânat pe un fond de vănătoare din Alba

Vânătorul spune că nici ursul şi nici şacalii nu sunt periculoşi pentru om şi că o eventuală întâlnire cu ei în pădure este puţin probabilă datorită faptului că aceştia simt prezenţa omului de la distanţe considerabile şi îl evită. ”Nici un animal nu este periculos pentru om, dacă este lăsat în pace” adaugă acesta. Remarcabil este şi un alt animal care nu a fost înregistrat până acum în judeţul Alba, capra neagră, care a fost fotografiat de Bogdan Dragomir pe Valea Cugirului. Este vorba despre un pui de capră neagră, animale venite probabil din zona munţilor Retezat.

„Lumea percepe greşit acest concept, şi implicit pe noi ca şi vănători. Este o activitatea complexă care presupune mai multe etape, paza animalului, îngrijirea lui în perioadele critice ale anului, apărarea de duşmanii naturali, dar şi de oamenii răi intenţionaţi. Totul se face conform unor reguli foarte clare. Se vânează selectiv, în special animalele cu anumite defecte, tocmai pentru a asigura o matcă naturală sănătoasă şi de calitate. De asemenea, educaţia românului în ceea ce priveşte mediul, lasă de dorit. Avem una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, şi nu ştim să ne promovăm frumuseţile“, spune vânătorul din Alba Iulia. Bogdan Dragomir este secretar tehnic în cadrul AJVPS Alba.

Acesta are în grijă 9ă fonduri de vânătoare şi şase de pescuit, în zona cuprinsă între Zlatna, Alba Iulia şi Teiuş. „Avem sute de membri care vânează pe aceste fonduri de vânătoare. Se întâlnesc toate speciile, de la cerb, iepuri, mistreţ, la păsări migratoare şi fazani“, a mai spune vânătorul pasionat de fotografie.

Citiţi şi:

România lucrului prost făcut. Barajul abandonat într-un paradis natural după o cheltuială de 11 milioane de lei

Efectul a 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru Alba Iulia: mai multe construcţii, record de creştere a populaţiei, o maşină la doi locuitori

Satul necunoscut din Alba transformat în atracţie turistică: are stânci uriaşe, chei şi peşteri

Artistul care a dus folclorul românesc la Balul Operei din Viena. Povestea de viaţă a lui Liviu

 

Burz, românul care a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

„Doamna Adi“, învăţătoarea din Apuseni care predă, de 18 ani, simultan la patru clase: „Nu mi-am căutat împlinirea în a avea rezultate deosebite şi laude“

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite