Papa Francisc a numit cel mai tânăr episcop din lume. Este român, a studiat la Blaj şi la Roma şi are 38 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopul Dumitru Crişan
Episcopul Dumitru Crişan

Sfântul Părinte Papa Francisc şi-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Cristian Dumitru Crişan şi Părintele Călin Ioan Bot au fost aleşi Episcopi.

Părintele Cristian Dumitru Crişan, ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, atribuindu-i Scaunul episcopal titular de Abula, va fi în momentul consacrării episcopale cel mai tânăr episcop catolic din lume. 

Tânărul episcop ales, s-a născut pe data de 11 octombrie 1981 în localitatea Sântu, judeţul Mureş. Între 2000-2003 a studiat Teologia la Blaj. Trimis la Roma, în anul 2007 a obţinut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’ Anselmo”. Pe 11 mai 2008 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş.

În anul 2010 a obţinut Licenţa în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universităţii Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obţinut Doctoratul în cadrul aceleiaşi Universităţi. În anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris şi Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franţa. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanţă al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiaşi Tribunal.

Între 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Institutului Catolic din Paris, obţinând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”. În 2018 a obţinut Certificatul „Emouna – l’amphi des religions” la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris. 

Pe data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcţia de Vizitator Apostolic pentru credincioşii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator naţional pentru pastoraţia greco-catolicilor români din Italia de către Consiliul Permanent al Conferinţei Episcopale Italiene. Până în prezent cel mai tânăr episcop catolic din lume era Episcopul ucrainean greco-catolic Stepan Sus.

Citiţi şi:

 

FOTO Paradisul din Apuseni neştiut de orăşeni. „Meşteşugul caselor tradiţionale româneşti merită păstrat“

 

Scenariu de film în viaţa reală. Actorii, o femeie condamnată cu executare, un clarvăzător şi victima care a plătit o sumă imensă

 

A încheiat contracte de creditare false şi a sustras sute de mii de lei din conturi. Femeie trimisă în judecată pentru infracţiuni economice grave

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite