Pagube de peste 6 milioane de lei provocate de secetă la culturile agricole din judeţul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a afectat aproape 3.000 de hectare de culturi din Alba
Seceta a afectat aproape 3.000 de hectare de culturi din Alba

Seceta din primele luni ale anului 2020 a provocat daune de 6,3 milioane de lei culturilor agricole din Alba. Cea mai mare sumă (5 milioane de lei) se înregistrează la cultura de grâu.

Joi, 18 iunie, a avut loc Şedinţa Extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, condusă de prefectul Nicolae Albu, în calitate de preşedinte al acestui for. Şedinţa s-a desfăşurat în sistem de audio-conferinţă, ordinea de zi cuprinzând prezentarea şi aprobarea raportului de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică.

   

Prin ordin de prefect, s-au constituit comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole din judeţul Alba. Din cadrul comisiilor locale au făcut parte reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Alba, Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Alba.

Deţinătorii de terenuri agricole ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei vegetale au depus înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a căror rază teritorială se află terenul, iar conform proceselor verbale întocmite de comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor a rezultat următorul raport centralizator la nivel judeţean privind calamităţile generate de seceta pedologică:

Grâu: 1.962,242 ha afectate - 5.051.846,463 de lei; Orz: 181,245 hectare - 472.647,88 de lei; Rapiţă: 205,606 hectare - 514.901,83 de lei: Triticale: 146,115 hectare - 334.868,508 de lei; Orzoaică: 0,175 hectare - 467,55 de lei. 

Numărul de solicitanţi a căror cereri au fost aprobate este de 75, din cadrul a 26 unităţi administrativ teritoriale: Alba Iulia, Berghin, Blaj, Blandiana, Câlnic, Ciugud, Cricău, Cugir, Cut, Daia Română, Doştat, Galda de Jos, Ighiu, Lopadea Nouă, Ohaba, Pianu, Roşia de Secaş, Sântimbru, Săliştea, Sebeş, Stremţ, Şibot, Şpring, Teiuş, Unirea şi Vinţu de Jos.

În urma aprobării raportului de sinteză de către membrii CJSU, acesta se transmite către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Consiliului Judeţean Alba de către Direcţia Agricolă Judeţeană Alba, respectiv la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va plăti despăgubirile către deţinătorii de terenuri, au transmis reprezentanţii Prefecturii Alba.

Citiţi şi:

 

FOTO Casa cu „pivniţă cu jomp” din Roşia Montană, monument istoric, restaurată de Institutul Naţional al Patrimoniului

 

PNL şi-a desemnat candidatul la Primăria Alba Iulia: „Săracu' Paul”, susţinut de Mircea Hava, votat în Biroul Politic

 

Cea mai scumpă carte din toate timpurile. Pentru ce a plătit Bill Gates aproape 31 de milioane de dolari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite