Pădurarul din Apuseni complice cu poliţişti la furat de lemne. Condamnat la închisoare cu amânare, îşi păstrează locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pădurar de la Ocolului Silvic ”Horia Apuseni” SRL, structură privată administrată de consiliile locale din zonă, a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Complicii acestuia erau doi poliţişti.

Ancheta în acest caz durează din mai 2017, când au fost efectuate un număr de şase percheziţii ce vizau săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, favorizarea făptuitorului, tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori. 

Anchetatorii au vizat şi doi agenţi de poliţie din Apuseni. Primul a ajuns în instanţă, în calitate de inculpat, pădurarul Matei Vasile Marius. Acesta a recunoscut faptele şi a încheiat un acord cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Potrivit documentului acceptat de Tribunalul Alba, în 17 decembrie 2019, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, (două acte materiale) şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

”În baza art. 38, 39 Cod penal contopeşte pedepsele în pedeapsa cea mai grea 8 luni închisoare, la care se adaugă un spor de pedeapsă de 1 lună, rezultând o pedeapsă de 9 luni închisoare. În baza art. 83 Cod penal dispune amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani”, se precizează în minuta hotărârii isnatnţei. Amânarea aplicării pedepsei însemană că pădurarul poate să îşi păstreze, în continuare, locul de muncă. Pe perioada termenului de suporaveghere, Matei Vasile Marius trebuie să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Acesta a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 975 lei aferente fazei de urmărire penală şi 100 lei aferente fazei de judecată. 

”Dosarul a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a S.J.A. Alba şi priveşte infracţiuni săvârşite de doi agenţi de poliţie  – şeful unui post de poliţie şi ajutorul său din cadrul I.P.J. Alba, un lucrător silvic şi o persoană fără calitate specială. În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate mai multe obiecte, înscrisuri şi alte bunuri care pot constitui mijloace de probă, precum şi suma de 407.700 lei. În fapt, s-a reţinut că, în perioada decembrie 2016 – aprilie 2017, lucrătorul silvic, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a permis sustragerea de material lemnos din cantonul repartizat în administrare, fără a lua măsuri de constatare a unor contravenţii şi infracţiuni silvice comise de mai multe persoane, împiedicând prin acţiunile sale efectuarea cercetărilor cu privire la acestea”, se afirmă într-un comunicat făcut public de Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba. 

Totodată, s-a reţinut că în perioada ianuarie – martie 2017, şeful postului de poliţie a oferit ajutor unei persoane cercetate pentru comiterea de infracţiuni silvice pentru a o favoriza. În acelaşi scop, în mod repetat, ajutorul şefului de post a divulgat date nedestinate publicităţii privind efectuarea de controale pe linie silvică de către alţi lucrători de poliţie şi organe silvice, în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, la momentul efectuării percheziţiilor. În cazul celorlalţi trei suspecţi, dintre care doi sunt agenţi de poliţie, nu au fost făcute publice informaţii cu privire la stadiul anchetei.

Citiţi şi:

 

VIDEO Lupta pentru supremaţie între doi cerbi, surprinsă de o cameră de filmat amplasată într-o poiană

 

Cauzele pentru care se activează martorul „verificare motor“ la maşină. Când este obligatorie oprirea acestuia

 

DOCUMENT Incidenţă alarmantă de cazuri noi de cancer în judeţul Alba. Numărul îmbolnăvirilor a crescut cu jumătate în doar 3 ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite