Pacienţii din Alba aleg Urgenţa în locul medicului de familie. Vor să fie siguri că sunt consultaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate funcţiile de şefi de secţii de la  Spitalul Judeţean sunt scoase la concurs
Toate funcţiile de şefi de secţii de la Spitalul Judeţean sunt scoase la concurs

Numărul pacienţilor care vin la Spitalul Judeţean, direct la Urgenţe, a crescut exponenţial de când legea limitează numărul consultaţiilor la medicii de familie. Cei mai mulţi dintre bolnavi au nevoie doar de consultaţie.

Pe secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba ajung zilnic, în jur de 130 de persoane. Medicii au constatat că în majoritatea situaţiilor nu este vorba de cazuri medicale de Urgenţă, ci doar de consultaţii simple.

15 la sută sunt urgenţe grave

Urgenţele grave sunt considerate de medici cele cauzate de accidentele de circulaţie, accidente de muncă, traumatismele, infarctul miocardic, tulburările de ritm cardiac , emboliile pulmonare. Cu astfel de probleme ajung la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean doar 15  la sută dintre pacienţi. O altă categorie este cea a urgenţelor obişnuite, cum ar fi un puseu hipertensiv. Procentual: 25 la sută.

Medicii de la Urgenţă susţin că restul pacienţilor care se prezintă pe secţie, adică 60 la sută din totalul cazurilor, ar trebui să se adreseze medicilor de familie. „Este vorba de persoane care acuză că le doare un picior de câteva zile, că au dureri de cap, că fac febră. Sunt cazuri care pot fi rezolvate fără probleme de medicii de familie, Numai că pentru asta trebuie să se şi prezinte acolo“, susţine Ioan Boilă, şeful Secţiei de Urgenţă de la Spitalul de Urgenţă Alba.

Un răspuns la întrebarea de ce pacienţii aleg secţia de Urgenţă în locul medicilor de familie vine chiar din partea personalului medical ale secţiei.  „Oamenii s-au învăţat să vină la Urgenţă. Aici, li se face gratuit un set de analize, o radiografie dacă e cazul. Practic, scurtează nişte drumuri“,  a mai completat Ioan Boilă.

Cei mai mulţi apelează la acest serviciu ca să fie siguri că sunt consultaţi gratis.„Am venit la Urgenţă pentru că la medicul de familie nu am făcut programare din timp. Mă doare tare spatele şi de aia am venit la spital. Şi aici, la Urgenţe, e lume, dar măcar ştiu că mă consultă şi îmi dă tratament“, a spus iritată o femeie de 50 de ani.

Medici de famile, nemulţumiţi de încălcarea dreptului la muncă

Medicii de familie recunosc că noul contract-cadru intrat în vigoare din mai 2010, provoacă numeroase neînţelegeri şi că are darul de a-i speria pe pacienţi. Dacă nu şi-au făcut programare din timp, bolnavii tind să aleagă varianta mai simplă. „Noi nu refuzăm pe nimeni.Singura problemă pentru cei care nu sunt programaţi în ziua respectivă e că trebuie să-şi plătească reţeta integral.Sunt situaţii în care pentru o singură persoană trebuie să scriem şi câte 6 reţete, pentru fiecare tip de afecţiune“, a declarat Olimpia Roşca, medic de familie din Alba Iulia.

Medicii de famile sunt revoltaţi de această situaţie şi susţin că le-a fost încălcat dreptul la muncă , ceea ce adus şi la scăderea veniturilor. „ Dacă înainte, la cabinet se prezentau până la 80 de pacienţi pe zi, acum medicii pot consulta cel mult 20. Nu e corect nici faţă de pacient, care plăteşte asigurare medicală, dar nici faţă de noi. Numărul de puncte lunar pe cabinetul meu este de 2.100, calculat la 20 de consultaţii zilnice. Îl înmulţiţi cu 1,8 lei şi  acesta este câştigul. Din această sumă îmi plătesc asistenta, utilităţile şi formularele tip. Un bloc cu 50 de reţete costă minim 10 lei“", mai spune Olimpia Roşca.

Deficit de personal

Dacă în urmă cu doi ani, pe secţia de Urgenţă a celui mai mare Spital din Alba erau încadraţi 16 medici, acum au rămas 11, dintre care doi vor pleca la rezidenţiat. Potrivit legii, la un număr anual de 20.000 de consultaţii, pe fiecare tură ar trebui să fie câte 5 medici. La UPU Alba Iulia s-au înregistrat anul trecut 43.000 de consultaţii, iar pe tură lucrează doar doi medici, din cauza deficitului de personal.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite