Omul care a supravieţuit plutonului de execuţie. A fost poreclit „Împuşcatul“

Omul care a supravieţuit plutonului de execuţie. A fost poreclit „Împuşcatul“

Wenceslao Moguel Herrera în anul 1937, la 22 de ani de la momentul plutonului de execuţie la un post da radio american

Mexicanul Wenceslao Moguel Herrera este printre puţinii oameni din lume, dacă nu singurul, care au supravieţuit unui pluton de execuţie. Bărbatul a fost împuşcat în 1915, în timpul revoluţiei mexicane, de 8 ori cu puşca, apoi încă o dată, în cap, cu revolverul, dar a supravieţuit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Povestea sa a fost atât de senzaţională, încât a făcut înconjurul lumii în primele decenii ale secolului XX. Povestea adevărată a avut loc la sfârşitul revoluţiei din Mexic. „Pancho” Villa a fost unul dintre cei mai faimoşi lideri ai mişcării revoluţionare din această ţară din America Latină.
 
După ce a fost înfrânt de constituţionalişti în 1915, rebelii din nordul Mexicului au început să fie vânaţi de miliţii locale înarmate. Una dintre nefericitele victime ale acestor evenimente a fost şi Wenceslao Moguel Herrera, un tânăr revoluţioanr în vârstă de 25 de ani. Considerat trădător, acesta a primit pedeapsa cu moartea în faţa unui pluton de execuţie. Originar din Halachó, o localitate din Peninsula Yucatan, Wenceslao se înrolase în trupele rebele pentru a lupta împotriva forţelor federale. Pe 18 martie 1915, revoluţionarii au fost înfrânţi de armata naţională, de trei ori mai mare decât trupele de rebeli. Mulţi dintre aceştia au murit, majoritatea fiind foarte tineri.
 
Celor care au reuşit să scape cu viaţă le-a fost organizat un simulacru de proces, ce a durat puţin peste o jumătate de oră, la finalul căruia au fost condamnaţi la moarte. Pentru a grăbi execuţia, unii au fost condamnaţi la moarte prin spânzurare, iar alţii, prin împuşcare. Plutonul de execuţie era cea mai comună metodă de aplicare a pedepsei cu moartea. Un pluton era compus din nouă soldaţi care trăgeau simultan. Ultimul trăgător, un ofiţer, se asigura apoi că persoana condamnată moare împuşcând-o încă o dată, de obicei în cap.
 
 
Pentru Wenceslao Moguel Herrera ziua de 18 martie 1915 a fost una norocoasă. Tânărul s-a nimerit să fie împuşcat în ultima rundă de execuţii. Soldaţii au luat poziţie de tragere şi au tras. A tras apoi şi al nouălea membru al plutonului, ofiţerul, care a mai tras un glonţ în în cap. Ulterior, soldaţii au plecat, dar tânărul Wenceslao Moguel a supravieţuit. Fusese aruncat lângă cadavrele celorlalţi condamnaţi, crezându-se că şi el murise. S-a târât spre o casă din apropiere, iar oamenii de acolo au chemat un medic care i-a acordat îngrijiri de urgenţă. Niciun glonţ nu îi atinsese organele vitale, iar „lovitura de graţie” (glonţul final, menit să asigure decesul condamnatului) îşi ratase ţinta. În loc să fie împuşcat în ceafă, a fost împuşcat în mandibulă, care i-a fost distrusă complet.
 

După o lungă perioadă de recuperare, în care a stat ascuns pentru a nu fi prins de forţele guvernamentale, Wenceslao a plecat din  satul unde a fost înpuşcat. Desfigurat, Wenceslao Moguel a mai trăit câteva decenii, timp în care povestea lui a făcut înconjurul lumii. În 1937, a apărut într-o emisiune radio din SUA despre poveşti de viaţă şi cazuri incredibile. A primit atunci porecla „El Fusilado”, adică „Împuşcatul”. Bărbatul ar trăit în Mexic până în anul 1975, când a murit la vârsta de 85 de ani. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările