Omul de afaceri Franţi Itul achitat în dosarul contrabandei cu cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţi Itul a scăpat pe moment de dosarul „Metropol“
Franţi Itul a scăpat pe moment de dosarul „Metropol“

Sentinţa de achitare a fost pronunţată de judecătorii de la Tribunalul Alba la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Judecătorii urmează să prezinte motivarea hotărârii. Omul de afaceri a fost trimis în judecată în anul 2007.

Citriţi şi:

Franţi Itul: „Există justiţie în România“

Franţi Itul a fost trimis în judecată în august 2007, alături de alte trei persoane (Han Ilie, Gheorghe Ciucă şi Filip Popescu), pentru acuzaţii grave: constituire de grup infracţional nestructurat, contrafacerea, folosirea şi punerea în circulaţie fără drept a unei mărci notorii, înşelăciune în convenţii, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Hotărârea de achitare a fost pronunţată de Tribunalul Alba la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Decizia mai poate fi atacată de procurori la Curtea de Apel Alba Iulia.

Contrabandă cu cafea Amaroy

Omul de afaceri este acuzat, în principal, de contrabandă cu cafea. A cumpărat o cantitate importantă de cafea de calitate inferioară şi a vândut-o, cu ajutorul colaboratorilor săi şi prin intermediul unor societăţi comerciale din mai multe judeţe, sub denumirea de Amaroy.

Diferenţa de preţ între cele două produse era de 10 lei, la un pachet de 500 de grame. Practic, inculpaţii au înlocuit ambalajele pentru un număr de 13.692 de pachete de cafea marca Metropol Groundmerk, importată din străinătate, cu marca Amaroy. Prin această „manevră“ valoarea întregii cantităţi de cafea a fost crescută artificial cu suma de 136.920 de lei.

„Pentru a o putea vinde mai uşor şi la un preţ mai bun, respectiv la preţul unei cafele de calitate superioară, acesta a luat rezoluţia infracţională de a rupe ambalajele de cafea Metropol de pe pachetele importate şi de a confecţiona, reambala şi vinde această cafea, în ambalaje noi, purtând marca Amaroy. Preţul de achiziţie era de până la 5 lei, iar un pachet de cafea Amaro se vindea în România cu aproximativ 15 lei“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT Alba, care au instrumentat dosarul.

Lipsa plângerii persoanei vătămate

Cei patru inculpaţi au fost achitaţi pe motiv de lipsă a plângerii prealabile a persoanei vătămate, în acest caz reprezentantul legal al mărcii Amaroy în România, dar şi pentru că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Reprezentantul mărcii Amaroy nu s-a constituit parte civilă în dosar pe motiv că nu a suferit nicio pagubă financiară.

În timpul cercetării infracţiunilor de care a fost acuzat, în prima parte a anului 2006, Franţi Itul a stat în arest preventiv două luni. Acţiunea „Metropol“ a fost prezentată la vremea respectivă ca un mare succes al poliţiştilor şi procurorilor. S-a derulat în patru judeţe şi a implicat mai mult de 100 de poliţişti. Franţi Itul a susţinut pe tot parcursul procesului că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite