O tânără a provocat un accident rutier în care a murit soţul său şi un alt pasager. Cinci copii au rămas orfani. Ce pedeapsă a primit în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

O femeie în vârstă de 27 de ani din Aiud a aflat prima sentinţă judecătorească într-un dosar penal în care este judecată pentru ucidere din culpă.

Tânăra a provocat în aprilie 2015 un accident rutier în urma căruia au decedat două persoane, soţul său şi un pasager. La momentul respectiv, şoferiţa era însărcinată. În 26 martie 2020, femeia a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani. O societate de asigurare a fost obligată să plătească despăgubiri morale, civile şi materiale de circa 150.000 de euro. 

De asemenea, societatea mai trebuie să achite prestaţii lunare pentru copii pasagerului decedat, de la momentul decesului şi până la data primirii pensiei de urmaş, precum şi pentru copilul femeii şi al bărbatului decedat, născut la circa 8 luni după accident. Cinci copii minori au rămas orfani de tată în urma accidentului rutier.

Accidentul rutier s-a produs în seara zilei de 17 aprilie 2015. Femeia conducea un autoturism Dacia pe traseul Teiuş – Aiud cu o viteză de circa 80 km/h. La un moment dat s-a aplecat după telefonul mobil personal, a pierdut controlul volanului părăsind parţial partea carosabilă şi acostamentul ajungând cu roţile din dreapta pe o zonă de pământ cu diferenţă de nivel de circa 30 cm , din partea dreaptă a carosabilului. 

În acel moment, pasagerul din dreapta faţă, soţul tinereu, pentru a evita o ieşire în decor şi răsturnarea autoturismului, a încercat să redreseze autovehiculul intervenind şi virând volanul uşor spre stânga. În această situaţie, şoferiţa s-a panicat, a virat brusc la stânga astfel că autoturismul s-a dezechilibrat şi s-a răsturnat pe partea stângă, ajungând pe contrasens unde a fost lovit de un TIR. În urma accidentului a decedat instantaneu pasagerul de pe bancheta din spate, iar femeia şi soţul său au suferit leziuni corporale. Datorită leziunilor traumatice grave suferite de bărbat la nivelul capului, acesta a decedat ulterior la câteva zile la un spital din Cluj-Napoca. Femeia a recunoscut fapta şi a solicitat ca judecarea cauzei să aibă loc potrivit procedurii în caz de recunoaştere a vinovăţiei.

Din declaraţiile poliţiştilor prezenţi la faţa locului rezultă că şoferiţa a afirmat că, în momentul în care a intrat pe acostamentul din partea dreaptă a direcţiei de deplasare, victima (soţul său) a atenţionat-o verbal şi a pus mâna pe volan pentru a redresa autoturismul, moment în care s-a speriat şi a virat brusc stânga. Din raportul de expertiză tehnică judiciară şi suplimentul acestuia rezultă că accidentul rutier s-a produs datorită intrării pe contrasens al autovehiculului condus de tânăra care avea la momentul respectiv 22 de ani. Expertiza a mai stabilit că cele două victime nu purtau centuri de siguranţă, centuri ce ar fi putut da posibilitatea, în condiţiile în care erau omologate şi folosite corespunzător, ca traumatismele suferite să nu le pună în pericol viaţa”, se susţine în ancheta poliţiei.

Instanţa a constatat, în final, că manevra soţului său a fost determinată de neatenţia femeii de conducere a autoturismului, care a avut alte preocupări în timpul conducerii generând pericolul iminent pentru viaţa celor prezenţi în autoturism. ”Acostamentul de pe partea dreaptă a direcţiei de deplasare este îngust şi se continuă cu o livadă aflată în pantă abruptă , astfel încât intervenţia victimei a fost perfect justificată. Cu privire la nepurtarea centurilor de siguranţă de către victime, invocată de partea responsabilă civilmente drept o culpă a acestora cu consecinţa reducerii daunelor ce se cuvin părţilor civile, instanţa reţine, pe de o parte, că în cauză nu s-a putut demonstra că autoturismul era dotat cu centuri în partea din spate, iar pe de altă parte, concluzia expertului potrivit căreia victima M. nu purta centură nu este susţinută motivat”, a afirmat judecătorul care a pronunţat prima hotărâre. Instanţa a acesptat declaraţia femeii potrivit căreia soţul să purta centura de siguranţă la momentul accidentului. Hotărârea Judecătoriei Aiud a fost contestată de mai multe părţi din dosar.

Citiţi şi:

 

FOTO Grota din Piatra Secuiului unde s-au salvat studenţii în timpul măcelului de la Aiud din 1849. Cum poate fi vizitată

 

FOTO Trasee turistice de o zi în cea mai spectaculoasă zonă din Apuseni. Pe „drumul calcarului“ în stare de urgenţă

 

Aventurile penale ale unui şofer care ajunge la închisoare pentru trei infracţiuni comise în acelaşi timp

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite