O femeie a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline

O femeie a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia Foto: spitalalba.ro

O femeie în vârstă de 69 de ani a murit în această dimineaţă la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline, a anunţat într-un mesaj postat pe Facebook fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu este singurul caz care era în stare gravă, iar Ministerul ştia atât despre problemă în general cât şi despre toate aceste cazuri, inclusiv al doamnei Maria M., în mod specific“, a afirmat fostul ministru al Sănătăţii.
 
„Femeia suferea de imunodeficienţă primară. Nu mai primise imunoglobuline din iulie. Familia se pare că a căutat soluţii în Germania, să le cumpere. Costau însă 1.200 de euro 5 flacoane (tratament lunar)“, a continuat el.
 
Managerul Spitalului din Alba Iulia, ec. Nicoleta Coşarcă, a declarat că pacienta a fost externată de la un spital din Sibiu tot din caza lipsei de imunoglobulină, iar apoi s-a internat la Alba Iulia. De asemenea, ea a precizat că din 20 octombrie solicită zilnic imunoglobulină, însă fără rezultat.
 
”În 20 octombrie, Regia Autonomă ”Unifarm”, furnizorul de imunoglobulină ne notifică, ne anunţă, că are la dispoziţie imunoglobulină ca atare putem comanda. În 20 octombrie fac comanda, trece o săptămână, nu ni se livrează şi sun, bineînţeles, la Unifarm, care ne spune că teoretic au la dispoziţie dar de fapt producătorul nu le-a livrat-o. Am intrat într-un cerc vicios, şi, de atunci, în fiecare zi am sunat la Regia Autonomă Unifarm. De aproape două luni avem comanda de imunoglobulină şi nu reuşim să facem rost de ea”, a spus Nicoleta Coşarcă.
 
  
Mesajul fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu:
 
”Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat în această dimineaţă la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline. Astăzi, în România, ţara cu a 3-a cea mai mare creştere economică de pe glob şi cea mai mare din Europa. Nu este singurul caz care era în stare gravă, iar Ministerul ştia atât despre problemă în general cât şi despre toate aceste cazuri, inclusiv al doamnei Maria M., în mod specific.
 
Femeia suferea de imunodeficienţă primară. Nu mai primise imunoglobuline din iulie. Familia se pare că a căutat soluţii în Germania, să le cumpere. Costau însă 1.200 de euro 5 flacoane (tratament lunar)…
 
DE CE AU DISPĂRUT IMUNOGLOBULINELE ŞI ALTE MEDICAMENTE DE PE PIAŢĂ?
Anul trecut, guvernul Dacian Cioloş a inclus imunoglobulinele, alături de alte medicamente citostatice ieftine printre care Vinblastin, Bleomycin, pe lista medicamentelor esenţiale a Ministerului Sănătăţii (prin HG 800/2016 – la ART. 6, paragraful(5)).
 
(!!!!!!!)
Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată (odată cu întreaga HG 800/2016) la începutul acestui an. Toate medicamentele de mai sus au dispărut de pe piaţă ca o consecinţă directă a acestei măsuri!
 
Din Ianuarie încoace am scris de zeci de ori despre eliminarea listei de medicamente esenţiale! Presa a relatat în repetate rânduri ce se întâmplă şi a cerut explicaţii! Pacienţii şi părinţii copiilor cu imunodeficienţe primare au scris peste tot… au făcut chiar o petiţie internaţională strigând după ajutor! Medicii au venit alături de pacienţi în faţa ministerului şi au semnalat în presă!
În timp ce pacienţii strigă oriunde pot că viaţa le este pusă în pericol şi medicii încearcă să apeleze la soluţii de ultimă instanţă, transferând pacienţi de la un spital la altul în încercarea de a le oferi tratament… Coaliţia, Guvernul şi Ministerul nu par să aibă absolut nicio problemă! Niciuna!
 
Nu, asta nu mai este doar PROSTIE CRASĂ. Este cu mult mai mult decât atât!”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
 
Ministerul Sănătăţii a anunţat, în 9 noiembrie, printr-un comunicat de presă, că ministrul Florian Bodog a avut o nouă întâlnire cu producătorii de imunoglobulină, care l-au asigurat că vor aproviziona în luna noiembrie piaţa cu 900 de flacoane de imunoglobulină utilizată la tratarea imunodeficienţelor primare
 
Pe 1 noiembrie, Ministerul Sănătăţii transmitea că primele doze de imunoglobulină vor ajunge în luna noiembrie la pacienţi după ce lipsa acestei substanţe a dus la apariţia unei crize în România. Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.

 

citeste totul despre: