O familie din Alba riscă să rămână în drum în plină iarnă. Casa este „înghiţită“ de pământ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele fisuri în pereţii casei în care locuieşte familia Cotârlea din comuna Şpring, judeţul Alba, au apărut încă din octombrie 2011. Acum, imobilul este în pericol de prăbuşire din cauza tasării terenului pe care este ridicată.

Situaţia a ieşit la iveală în momentul în care familia Cotârlea din comuna Şpring a vrut să-şi încheie asigurarea obligatorie a locuinţei. Interesant este faptul că oamenii au devenit clienţi pentru firma de asigurări cu acte în regulă, dar , până acum,  nu au primit niciun leu drept despăgubire. S-au ales doar cu o vizită de informare în teren.

Fisuri noi în pereţii casei

Între timp, au apărut fisuri noi la pereţii casei situate la ieşire din centrul comunei spre satul Boz. Datele prezentate de reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi ai Primăriei Şpring arată că, cel mai probabil, cauzele sunt legate de seceta prelungită de anul trecut.

„În urma vizitei noastre în teren am constatat că este vorba de fisuri noi în pereţii imobilului, între 5-7 centimetri, atât pe orizontală cât şi pe verticală. Monitorizarea s-a făcut vizual, fără martori pe fisuri“, susţine Marius Jurca, de la Prefectura Alba. „Eu propun să se facă în cel mai scurt timp lucrările de consolidare a imobilului şi o expertiză tehnică, care să ne ducă la cele mai bune soluţii. Şi, nu în cele din urmă, să fie monitorizată evoluţia situaţiei“, a propus prefectul Ştefan Bardan.

Nu există soluţie de mutare a familiei

Casa a fost ridicată în 1957 şi nu se cunosc detalii legate de structura de rezistenţă. Familia Cotârlea are ca surse financiare doar venitul minim garantat. „Noi am alocat de la bugetul local 1.000 de lei pentru lucrări urgente de consolidare. Întrucât familia beneficiază doar de venitul minim garantat, cel mai probabil, tot noi vom plăti şi expertiza tehnică. Imobilul este asigurat împotriva dezastrelor naturale, dar până acum oamenii nu au primit niciun leu de la firma de asigurări“, a explicat primarul Daniel Rusu.

Click pe poză pentru FOTOGALERIE

image

Deocamdată, nu a fost găsită nicio soluţie de mutare a familiei Cotârlea.  „Noi nu avem în comună niciun centru social. Imobilul este ameninţat acum de tasarea terenului. Mai exact zidul casei este «înghiţit» de pământ“, a mai adăugat primarul.

Soluţia tehnică de consolidare cerută de administraţia locală Inspectoratului de Stat în Construcţii Alba, ar implica costuri de 50.000 de lei.
Potrivit Prefecturii Alba,  fisuri superficiale au apărut şi în pereţii altor case din zona cunoscută ca Dealul Bozului.

Specialiştii susţin că alunecările de teren au devenit ceva obişnuit în Podişul Secaşelor, în ultimii cinci ani.







Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite