O familie din Alba cere în justiţie oprirea imediată a lucrărilor pe lotul 2 din autostrada A10 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa autostrada proces

O familie din localitatea Sâncrai, muncipiul Aiud, a dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi societatea Aktor, constructorul lotului 2 al autostrăzii Sebeş – Turda, solicitând oprirea lucrărilor în zona locuinţei sale.

Reclamanţii îşi justifică demersul prin disconfortul provocat de praf şi zgomot, în condiţiile în care lucrările de construcţie se derulează la câţiva metri de proprietatea lor. 

Situaţia este aproximativ similară cu cea înregistrată în 2019 - 2020 la Oarda de Sus, pe lotul 1, unde proprietarii unei case aflate în imediata apropiere a şantierului au reuşit să blocheze, temporar, în justiţie lucrările ca urmare a zgomotului şi prafului de pe şantier.

Locuinţa din Sâncrai este afectată de lucrările la drumul judeţean (DJ 142L), care va supratraversa autostrada A10. Zidul viitorului drum va bloca efectiv intrarea în curtea locuinţei, astfel încât proprietarul va fi nevoit să găsească altă cale de acces. 

Traseul drumului judeţean a fost mutat cu câţiva metri faţă de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre de pe pasajul ce va supratraversa autostrada va fi la câţiva metri de poarta de acces în curtea locuinţei. În plus, în perioada de construcţie şantierul provoacă praf şi zgomot, situaţie ce afectează grav viaţa de zi cu zi a oamenilor. 

casa autostrada proces

Proprietarii casei din Sâncrai solicită în instanţă daune materiale şi morale în valoare de peste 100.000 de euro şi suspendarea temporară a lucrărilor până la instalarea unui sistem antizgomot şi antipraf. Acţiunea înregistrată în 22 iulie 2021 la Judecătoria Aiud nu a primit termen de judecată. 

Într-un alt proces, oamenii au solicitat instanţei emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care lucrările să fie oprite până la judecarea pe fond a cauzei. Magistratul a dat termen de pronunţare data de 16 septembrie 2021. Până atunci însă, există toate şansele ca lucrarea privind realizarea porţiunii de drum judeţean care supratraversează autostradă să fie finalizată, iar procesul să rămână fără obiect.

În ansamblu, stadiul lucrărilor la lotul 2 al autostrăzii Sebeş – Turda a trecut de 90%. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au transmis de mai multe ori că tronsonul de 24 de kilometri dintre Alba Iulia şi Aiud va fi gata până la sfârşitul acestui an. ”Facem toate eforturile să ne asigurăm că antreprenorul îşi respectă graficele asumate, astfel încât anul acesta să circulăm pe întreaga autostradă Sebeş-Turda”, a declarat recent ministrul Cătălin Drulă. 

casa autostrada proces

Situaţia şantierului de pe lotul 2 arată promiţăror. Cu excepţia a trei puncte critice, în rest întreaga lungime este la stadiul de asfalt. Cele trei puncte critice sunt alunecarea de teren de la Oiejdea, unde se lucrează la foraje, pasajul rutier peste calea ferată de la Teiuş şi supratraversarea de la Sâncrai, înainte de podul de trecere peste râul Mureş, unde a apărut conflictul juridic între proprietarul locuinţei şi constructor. Cele trei zone sunt în stadii avansate de lucru, astfel încât finalizarea întregului lot în termenul asumat nu ar trebui să mai pună probleme.

Vă mai recomandăm:

 

Creşterea explozivă a preţului materialelor de construcţie blochează proiectul „Transalpinei de Apuseni” FOTO

 

A doua evacuare a romilor din blocul din Alba Iulia ce va fi demolat. Primăria oferă 2.360 de euro pentru o locuinţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite